Haid Period Tak Teratur Selepas Cucuk Perancang Suntikan Depo

Haid Period Tak Teratur Selepas Cucuk Perancang Suntikan Depo
Haid Period Tak Teratur Selepas Cucuk Perancang Suntikan Depo

Haid Period Tak Teratur Selepas Cucuk Perancang Suntikan Depo
| Perkahwinan selama 7 tahun, 3 orang cahaya mata berturut-turut setiap tahun di usia lewat 30-an.

Selepas melahirkan anak ketiga, seperti biasalah mendengar nasihat doktor dan nurse supaya mengambil perancang memandangkan setiap tahun bersalin, tak baik untuk kesihatan Akak. Katanya......

Kalau ikutkan tak nak ambil apa-apa pun perancang, sebab rasanya boleh nak merancang sendiri. Tapi itulah nanti kata tak dengar nasihat pakar kan? Jadi Akak decide juga ambil suntikan Depo Provera yang sangat berkesan untuk mencegah kehamilan. Katanya.

Walau bagaimanapun, Akak tak ambil pun suntikan itu di klinik kesihatan sebab tak mahu terikat dengan apa-apa perjanjian. Maklumlah diorang memang pantau mereka yang mengambil suntikan itu, siap ada buku macam buku merah tu. Makanya Akak pun ambil suntikan perancang itu di klinik swasta sahaja.

Namun kesan selepas pengambilan suntikan Depo ini mengakibatkan period Akak jadi sangat tidak teratur! Untuk pengetahuan semua, Akak memang tidak pernah mengalami masalah period sebelum kawin mahupun selepas berkahwin.

Tetapi sejak Akak ambik suntikan perancang ini, period menjadi tidak teratur. Doktor kata itu normal bagi semua orang yang ambik suntikan itu.

Walau doktor kata itu normal, tapi pada Akak ia sangat tidak normal. Akak jadi sangat leceh bila period kita menjadi sangat lama, atau sekejap ada sekejap tak ada. Dah menjadi kerja nak kena kira berapa hari dah period sebab nak kena tentukan sama ada period atau istihadah.

Bila terjadinya begitu yang Akak rasa sangat menyusahkan, apatah lagi bila time berpuasa kita pun jadi was-was ni period ke istihadah. Akak pun decide balik, selepas 3 kali suntikan, Akak berhenti untuk tidak ambil suntikan itu lagi.

Untuk menjadikan kembali period dalam keadaan teratur, hormon lebih stabil, Akak pun mula amalkan makan GLA Complex 2 biji sebelum tidur setiap hari. Alhamdulillah tak sampai sebotol Akak makan GLA Complex ni, period Akak menjadi normal dan teratur.





Akak dah tak perlu lagi untuk kira balik berapa hari dah period atau lewat period atau terlalu lama tempoh period tu. Syukur Alhamdulillah, period kembali on time dan mengikut cycle yang sepatutnya.

Bila period kembali normal, hormon pun kembali subur. Jadi memang senanglah rupanya nak hamil kembali. Cuma rezeki tak berpihak pada Akak bila setiap kali mengandung selepas anak ketiga itu, Akak keguguran sebanyak dua kali.

Kerana keguguran itu juga, Akak punye period kembali tidak teratur selepas tempoh berpantang keguguran. Dan setiap kali itu, Akak memang amalkan makan GLA Complex untuk memastikan period Akak kembali normal.

Syukur setiap kali lepas makan GLA Complex, period kembali on time. Jadi pada Akak, memang Akak sangat sangat rekomen untuk mereka yang ada masalah period yang tidak betul, tidak teratur atau senggugut disebabkan period supaya ambillah GLA Complex ni.

Akak pasti korang takkan menyesal. GLA Complex adalah pil hormon terbaik dari Shaklee yang takkan mengecewakan korang semua.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

0 comments:

Catat Komen