Sijil Halal Produk Shaklee Malaysia Tahun 2021 Disahkan Jakim

Sijil Halal Produk Shaklee Malaysia Tahun 2021 Disahkan Jakim
Sijil Halal Produk Shaklee Malaysia Tahun 2021 Disahkan Jakim

Sijil Halal Produk Shaklee Malaysia Tahun 2021 Disahkan Jakim
| Produk Shaklee diperakui Halal oleh Islamic Services of America (ISA).

ISA telah diiktiraf oleh JAKIM.
Sijil Halal Produk Shaklee Malaysia Tahun 2021 Disahkan Jakim

Sijil Halal Produk Shaklee Malaysia Tahun 2021 Disahkan Jakim

Kesemua produk Shaklee yang dijual di Malaysia telahpun mendapat Sijil Halal daripada Islamic Services of America (ISA)

ISA telah diiktiraf oleh JAKIM (Malaysia) sejak penubuhannya pada tahun 1980-an.

ISA diiktiraf oleh Mother Mosque of Amerika, masjid tertua yang masih kekal di Amerika Syarikat, terletak di Cedar Rapids, Iowa.

Selain itu, Persatuan Muslim Amerika dan Pusat Islam di seluruh Amerika Syarikat memperakui ISA kerana integritinya dalam mengekalkan Piawaian Halal.

Terkini di tahun 2020, kesemua produk Shaklee mempunyai tanda logo halal yang sudah diletakkan pada botol produk Shaklee.

Sijil Halal Produk Shaklee Malaysia Tahun 2021 Disahkan Jakim
Sijil Halal Produk Shaklee Malaysia Tahun 2021 Disahkan Jakim


Produk Shaklee juga telah mendapatkan kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Setiap satu botol suplemen Shaklee, ada nombor kelulusan KKM.

Semoga perkongsian ini dapat menjawab segala pertanyaan dan persoalan mengenai status halal produk Shaklee.

 
Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Sakit Tumit dan Pinggang Selepas Bersalin Czer Pembedahan

Sakit Tumit dan Pinggang Selepas Bersalin Czer Pembedahan
Sakit Tumit dan Pinggang Selepas Bersalin Czer Pembedahan

Sakit Tumit dan Pinggang Selepas Bersalin Czer Pembedahan
| Saya mengalami masalah sakit di bahagian pinggang dan sakit tumit kaki selepas bersalin anak kedua. 

 Saya bersalin czer anak kedua dan tidak berpantang dengan sebaiknya. Sakit tumit mencucuk cucuk sehingga sakit untuk memijak lantai pada waktu pagi. Saya juga selalu mengalami sakit pinggang kerana terpaksa menguruskan dua orang anak tanpa suami disisi sewaktu berpantang.

Saya mula bertanya dan mencari apakah solusi yang terbaik untuk membantu masalah yang saya hadapi. Mujurlah adik saya menyesyorkan supaya saya mengambil Ostematrix Shaklee untuk membantu mengatasi masalah saya.

Alhamdulillah perasaan nikmat sangat apabila saya dapat tidur dengan lena dan bangun pagi tanpa rasa sakit tumit dan pinggang lagi. 

Sakit Tumit dan Pinggang Selepas Bersalin Czer Pembedahan boleh mencuba Ostematrix Shaklee.
 
Ostematrix dihasilkan daripada garam mineral. Takda logam berat dari plumbum dan seangkatan dengannya. 
 Pengambilan ostematrix boleh mengurangkan simptom migrain, kolestrol dan kulit yang cantik kerana gabungan bahan termasuklah kalsium menjadikan peredaran darah lebih stabil. Sebotol ostematrix mengandungi 120 tablet. 
Pengambilan 4 biji setiap hari membekalkan 1000mg kalsium kepada anda. 
Selain kalsium, kandungan magnesium, boron, manganese, kuprum dan zink yang terdapat dalam oste sangat baik untuk memelihara kerangka dan sistem otot. 

Kandungan vitamin D dan kalsium yang terkandung dalam Ostematrix sangat bagus untuk mengatasi masalah penyakit ricket. 400 IU vitamin D mampu meningkatkan penyerapan kalsium dan forforus untuk kepadatan tulang dan dan menguatkannya. 

Ostematrix mengandungi kalsium tinggi mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, penenang saraf, kerana fungsinya yang mengekalkan saiz pembuluh darah yang sihat. Ini sekaligus menggalakkan tidur yang selesa, menstabilkan degupan jantung, mengurangkan perasaan gementar dan stress. Ostematrix adalah kalsium yang mudah diserap oleh badan kerana dibantu oleh magnesium untuk penyerapan lebih baik. 

 Semoga perkongsian Umi ni memberikan manfaat dan kebaikan kepada para membaca untuk masalah sakit tumit dan pinggang wanita selepas bersalin pembedahan.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Punca Kanak-kanak Kecil Berdengkur Kuat Ketika Tidur Malam

Punca Kanak-kanak Kecil Berdengkur Kuat Ketika Tidur Malam
Punca Kanak-kanak Kecil Berdengkur Kuat Ketika Tidur Malam

Punca Kanak-kanak Kecil Berdengkur Kuat Ketika Tidur Malam
| Anak saya daripada lahir, dia memang tidur berdengkur. Masa umur 2 tahun, dia baru ada 2 perkataan yang dia pandai sebut. 

2 tahun dah kira lambat untuk anak kecil kita bercakap. Mungkin dia ada masalah yang perlu dirujuk kepada pakar. Ada sesetengah orang kata, alaaa baru 2 tahun. Rilekslaaaaa. No parents, cuba dulu rujuk kepada pakar especially jika anak perempuan. Anak lelaki saya admit, mereka lebih lambat daripada perempuan kebanyakannya. 

Bila dah jumpa pakar, Doktor jumpa 2 penemuan. Ada cecair di dalam gegendang telinga dan jugak adenoid pada hidungnya yang menjadikan dia kerap selsema menyebabkan cecair mukus banyak dalam telinga.  Terapi pertuturan dan operation diperlukan setelah beberapa temujanji susulan tapi takde sebarang perubahan. 

Once doktor dah decide tarikh untuk operation, 3 bulan daripada temujanji terakhir tu, masa ni lah saya fokuskan pada immune dia betul². Sebabnya kalau dia selsema sebelum operation, operation tu kene tunda!  

Jadinya saya bagi zayyad Nutriferon dan Omega konsisten setiap hari selama 3 bulan berturut-turut. 

Korang bayangkan, daripada umur 2 tahun dia stop menyusu badan tu, mula lah series selsema berpanjangan. Dah sama macam saya yang resdung dulu-dulu sebelum makan shaklee😅

Jadi saya bagi dia konsisten hari² nutriferon dan omega. Kang kene tunda operation, lambat pulak dia nak buang adenoid dan buang cecair dalam telinga tu. 

Alhamdulillah, sepanjang 3 bulan tu  immune dia sangat sangat improve. Selsema hanya sekali di bulan pertama je! 

Masa check sehari sebelum operation, dan dia tak selsema langsung! Doktor kata kita buat 1 operation je. Sebab cecair dalam telinga dia dah takde! Fuhhhhhh, berhasil sangat improve immune yg buatkan budakni tak selsema dah!

Operation hanya untuk buang adenoid sahaja, yang juga punca kepada bunyi dengkur dia selain buatkan dia cepat atau mudah kene selsema. 
.
Dengkur pon jadi masalah ke? Ye parents, dengkur menandakan pernafasan kita tersekat. Kadar oksigen yang masuk adalah lebih rendah daripada normal. Jika dibiarkan berterusan berpanjangan, otak  kita lebih kecil daripada biasa. Which is effect lagi pembelajaran dan perkembangan si anak. 

Operation buang adenoid tu hanya 2 jam sahaja. Jangan risau, anak dibius dulu. so dia tak sedar pon doktor buat apa. And recovery sangatlah cepat. Lepas keluar OT, dia dah boleh discaj kalau takde sebarang komplikasi atau pendarahan. Yet, Zayyad discaj tu terus jalan-jalan ke Ikea lagi main-main macam biasa😃

Alhamdulillah, setahun sudah berlalu. Sejak buang adenoid tu, dan konsisten jugak Omega guard dan Nutriferon, immune dia sangat sangat improve. Jarang sangat dah kena selsema atau demam. Walaupon ke sekolah bercampur dengan ramai kanak-kanak lain. Kita tahu kan, bila anak-anak ni bercampur, mereka sangat mudah dijangkiti virus. 

Kalau anda sebagai parents yang ada anak-anak selalu je demam and selsema, dah berumur setahun ke atas, cubalah ikhtiar dengan Nutriferon dan Omega guard ni. 

Saya dah jumpa untuk anak-anak saya😍

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Pengalaman Cara Mengatasi Masalah HB Rendah Ketika Mengandung

Pengalaman Cara Mengatasi Masalah HB Rendah Ketika Mengandung
Pengalaman Cara Mengatasi Masalah HB Rendah Ketika Mengandung

Pengalaman Cara Mengatasi Masalah HB Rendah Ketika Mengandung | Permulaan kehamilan kedua saya dengan bacaan hemoglobin (hb) sewaktu 12 minggu ialah 12.4 g/dL.

Ini pengalaman kedua hamil, jadi saya sangat risau tentang bacaan hemoglobin saya. Setiap kali tunggu keputusan darah, memang saya nervous. Jadi, bila kali kedua check-up bacaan hb lebih dari 12 g/dL, saya sangat seronok dan bersyukur.

Selepas itu, saya terlalai. Ada beberapa kali dalam sebulan tu, saya lupa ambil supplement terutama Vitalea, Vitamin C, B-Complex. Rasanya ada lebih 3 kali saya lupa. Pada saya, takkan 3 kali skip supplement, hb boleh drop kan. Paling kurang pun mesti drop sikit je, tapi still atas 11 g/dL. Ya lah, sebab sebelum tu lebih 12 g/dL. So, saya pun cool je sehinggalah pada next check-up, iaitu 16 minggu.

Alangkah terkejutnya saya apabila keputusan hb saya drop sehingga 10.8 g/dL. Terduduk saya melihatkan keputusan tersebut. Bersedialah telinga untuk mendengar bebelan nurse sebab hb drop banyak macam tu.

Bila kena interview dengan nurse, nurse tanya kenapa hb drop. Saya pun berterus terang je cakap saya ada skip beberapa kali supplemen. Terus kena sound dengan nurse. Dan, nasihat dia ni memang saya pegang dan ingat sehingga sekarang. Nurse kata, jangan sesekali skip supplement, walaupun sekali. Sebab bacaan hb kita boleh drop banyak. Hari-hari kena makan supplement supaya hb stabil.

Hb sangat penting kerana ia adalah kandungan protein di dalam sel darah merah yang membantu membekalkan oksigen ke dalam sel-sel badan kita. Semakin meningkat usia kandungan, semakin berisiko hb kita drop kalau kita skip supplement. Dan, kita terdedah dengan lebih banyak risiko kehamilan.

Sebab tu, sejak dari itu, saya tak pernah skip makan supplement Pre-Natal Shaklee. Iaitu ESP, Vitalea, Vitamin C, B Complex, Ostematrix, dan Omega Guard. Setiap hari saya akan pastikan saya makan supplement Shaklee saya. Tambahan pula, saya ada masa 2 minggu untuk next check-up.

Pengalaman Cara Mengatasi Masalah HB Rendah Ketika Mengandung
Pengalaman Cara Mengatasi Masalah HB Rendah Ketika Mengandung



Di Klinik Kesihatan (KK), memang begitu. Kalau ada yang tak kena semasa check-up, akan ada follow up check-up selepas 2 minggu, instead of sebulan. Jadi, memang saya pulun ambil 2 biji Vitalea, 1 biji Vitamin C, dan 1 biji B Complex setiap hari without miss.

Alhamdulillah, bacaan hb saya kembali stabil selepas 2 minggu, iaitu 11.0 g/dL. Dan nurse amat berpuas hati dan benarkan saya teruskan supplement Shaklee. Kalau tak, memang nurse suruh saya tukar. Sebab nurse bimbang kalau Shaklee tak sesuai dengan saya. Tapi saya yang “obsess” dan tahu Shaklee adalah terbaik untuk saya, tetap ingin teruskan dengan produk Shaklee. Alhamdulillah, next check-up ialah selepas 4 minggu. Kembali normal.

Beberapa minggu selepas tu, bacaan hb saya sangat cantik. Semua lebih daripada 11.0 g/dL. Keputusan darah lain pun cantik dan tiada masalah, termasuk MGTT. Sehinggalah check-up selepas Aidilfitri. Sungguhpun saya tak pernah skip supplement, tapi hb drop sikit ke 10.7 g/dL. Namun bila jumpa doktor, doktor kata normal sebab lepas raya. Banyak makan rendang. Ibu-ibu lain pun sama katanya. Masa tu kandungan saya dah 30 minggu.

So, selepas 2 minggu, bila check semula, keputusan hb saya naik ke 11.6 g/dL. Alhamdulillah. Bacaan hb saya stabil sehinggalah ke hari bersalin. Nurse dan doktor berpuas hati dan tiada masalah.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Teruskan Membaca

3 kelebihan kenapa ramai buat bisnes berniaga secara online

3 kelebihan kenapa ramai buat bisnes berniaga secara online
3 kelebihan kenapa ramai buat bisnes berniaga secara online

3 kelebihan kenapa ramai buat bisnes berniaga secara online 

Rata-rata sahabat saya di dalam media sosial ni pasti ada berniaga online. Dah lama sebelum PKP lagi, ramai orang dah pilih berniaga online. Tak kira lah berniaga online jadi ejen ka, dropship ka. Asalkan berniaga online yang mampu menjana pendapatan sampingan. Agak-agak la kan pasaipa la ramai yang pilih nak berniaga online ni? Sudah pasti nya lah sebab bisnes online ni ada kelebihan dia yang tersendiri. 

Paling utama bisnes online ni jadi pilihan suri rumah sebab bisnes online ni fleksibel dan boleh berniaga di mana saja. Sebab tu ibu-ibu suka buat bisnes online. Sambil dok hayun endoi anak dok zikir nak bagi anak tidoq, jari jemari tu boleh la dok balas wasap pelanggan ka, prospek ka atau dok buat coaching ejen dropship. Anak lena, duit masuk. Ha camtu. Suri rumah juga nak berusaha hidup berdikari untuk mendapatkan apa yang depa impikan. 

3 kelebihan kenapa ramai buat bisnes berniaga secara online
3 kelebihan kenapa ramai buat bisnes berniaga secara online

Dengan bisnes online, suri rumah tekad untuk mengubah nasib dan bersama-sama mengajak lebih ramai wanita lain menjana pendapatan sendiri. Bisnes online ni hanya dengan menggunakan sebuah telefon bimbit dan data internet, kita boleh gunakan peluang sebaik mungkin untuk memulakan perniagaan. Bisnes dengan semuanya di hujung jari dan kita tak perlu berkejar-kejar ke banyak tempat untuk menguruskan perniagaan kita. 

Kelebihan ketiga dengan bisnes online ialah komunikasi antara kita sebagai penjual dengan pelanggan tu terus online. Kita boleh balas pertanyaan pelanggan kat wasap, kat messenger fb. Dah takyah nak jumpa depan-depan dan terangkan kat depa. Tunggu depa baca dan balas ja mesej kita. Selain tu, jika pelanggan ada sebarang persoalan kat kita tu kita boleh la semak kat nota atau search di google dulu sebelum kita bagi jawapan. 

 Oleh itu, sekarang ini ialah masa terbaik untuk kita berniaga online kerana rezeki sudah di hujung jari. Hanya memerlukan kita memulakan langkah pertama kita sahaja.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
Pengedar Shaklee Sik Kedah

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Produk Shaklee Lulus dan Ada Nombor Sijil Kelulusan KKM Tak

Produk Shaklee Lulus dan Ada Nombor Sijil Kelulusan KKM Tak
Produk Shaklee Lulus dan Ada Nombor Sijil Kelulusan KKM Tak
Produk Shaklee Lulus dan Ada Nombor Sijil Kelulusan KKM Tak | Produk ubat di Malaysia perlu berdaftar dengan KKM terlebih dahulu sebelum dipasarkan kepada pengguna.

Produk berdaftar mempunyai nombor pendaftaran MAL (contoh MAL20125467T) dan label keselamatan Hologram pada pembungkusannya.

Untuk dapatkan nombor MAL bukan mudah!
Bayarannya lebih mahal untuk satu jenis produk berkali-kali ganda dari nombor NOT.

Mulai tahun 2008, proses kawalan terhadap produk kosmetik telah bertukar dari Sistem Pendaftaran kepada Sistem NOTIFIKASI. Melalui sistem notifikasi, pihak syarikat perlu membuat notifikasi kepada pihak Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) terlebih dahulu sebelum produk kosmetik tersebut boleh diimport, dikilangkan atau dipasarkan di Malaysia.
Produk kosmetik yang telah dinotifikasi akan diberikan Nombor Notifikasi (NOT) sebagai bukti produk kosmetik tersebut telah bernotifikasi dengan pihak BPFK.

Untuk dapat nombor NOT adalah mudah.
Submit je ingredients, label produk DONE.
Tunggu 2 ke 4 minggu Nombor NOT keluar. Sebab tu ada produk bernombor NOT yang ditarik balik bila KKM buat pantauan sebabnya pada peringkat awal tiada ujian dijalankan.

Tapi berbeza dengan nombor MAL.

NPRA akan jalankan ujian antara 8 ke 10 bulan sebelum nombor MAL dikeluarkan. Ada few test perlu diambil kira. Banyak kertas kerja perlu dihantar untuk penilaian.

Macam mana haliz boleh tahu?
Sebab haliz pernah melalui proses ini masa keluarkan skincare dulu.

PRODUK SHAKLEE ADALAH BERDAFTAR DENGAN KKM

Setiap satu produknya ada nombor MAL.
Bayangkan berapa ratus produk Shaklee dan berapa banyak duit yang dilaburkan untuk memastikan kesemua produknya berdaftar mengikut negara masing-masing.

Haliz berterima-kasih dengan pegawai KKM/NPRA yang amanah, yang mengorbankan masa untuk membaca, mengkaji kertas kajian yang Shaklee hantar demi untuk mendapat pendaftaran KKM untuk setiap produk.
Korang boleh semak dibotol Shaklee ada nombor MAL.

Produk Shaklee Lulus dan Ada Nombor Sijil Kelulusan KKM Tak
Produk Shaklee Lulus dan Ada Nombor Sijil Kelulusan KKM Tak

Tahu tak setiap tahun kena renew nombor MAL, kalau tak lulus, nombor MAL akan ditarik balik dan selama produk Shaklee dipasarkan tidak pernah sekalipun nombor MAL ditarik. Bayangkan dah lebih 25 tahun.

Memang masa Shaklee nak apply untuk kemasukan setiap produk baru, kadang-kadang proses tu 6 bulan ke atas dengan paper work yang banyak. Shaklee juga perlu submit papers research yang Shaklee US jalankan untuk sokong produk yang dihasilkan. Dan pihak KKM akan meeting untuk approval. Proses ni berulang kali sehingga company berjaya penuhi segala permintaan KKM. Jadi jangan pertikaikan kuasa KKM atau perlekehkan kuasa KKM. Hormati Kementerian Kesihatan Malaysia.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Tonik, Makanan & Sayur Berkhasiat Untuk Cantikkan Mata Sihat

Tonik, Makanan & Sayur Berkhasiat Untuk Cantikkan Mata Sihat
Tonik, Makanan & Sayur Berkhasiat Untuk Cantikkan Mata Sihat
Tonik, Makanan & Sayur Berkhasiat Untuk Cantikkan Mata Sihat | Mata memerlukan set pemakanan khusus bagi mengekalkan fungsi dan kesihatan mata.

Kaedah pemakanan yang betul supaya mata kekal sihat adalah dengan mengambil nutrisi seimbang di samping mengutamakan sumber makanan yang mempunyai warna hijau, kuning dan merah. Ini kerana kumpulan makanan ini kaya dengan lutein, zeaxanthin, vitamin dan mineral yang terbukti bagus untuk kesihatan mata yang optimum.

Makanan untuk mata

Kailan (Kale), Bayam (Spinach), Collards antara sayuran berdaun hijau yang sangat kaya dengan sumber Lutein dan Zeaxanthin. Lutein dan zeaxanthin merupakan bahan antioksidan yang berfungsi dalam melindungi dan mengekalkan kesihatan sel dalam tubuh badan.

Tonik Untuk Cantikkan Mata Sihat

Vivix tonik tumbuhan botani yang kaya dengan kandungan resveratrol dan polifenol yang tinggi terutamanya Anthocyanins mampu mengurangkan risiko kerosakan mata, memperbaiki daya penglihatan dan membantu merawat saraf saraf mata yang bermasalah.

Kandungan anthocyanins di dalam carrot ungu - kuning adalah pada kadar tertinggi berbanding carrot ungu - oren. Vivix dihasilkan dengan campuran Anggur Muscadine, Purple Carrot, Elderberry (Sambucus Nigra) dan Poltganum Cuspidatum (knotweed Jepun).

Sayur Untuk Cantikkan Mata Sihat

Carotenoid yang paling terkenal adalah beta-karoten, sumber utama vitamin A dari tumbuh-tumbuhan. Antara karotenoid lain ialah lycopene, lutein, zeaxanthin, cryptoxanthin, alpha-carotene dan astaxanthin. Semua berfungsi sebagai antioksidan untuk melindungi sel daripada radikal bebas, menguatkan sistem imunisasi tubuh dan membetulkan fungsi organ tubuh.

Carotomax menggabungkan 6 karotenoid terbaik iaitu alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, lycopene dan zeaxanthin.

Carotomax membekalkan lebih 13mg (21,500iu) karotenoid dari sumber semulajadi iaitu buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan sifat anti-oksidan seperti rumpai laut, lobak, tomato, marigold, epal, kentang, brokoli, biji anggur dan minyak sawit.

Carotomax mengandungi 30 tablet dengan 1 tablet mampu membekalkan sehingga 13mg karotenoid kepada badan. Nilai 1 tablet adalah bersamaan dengan

Beta Carotone yang bersamaan dengan 102 biji pisang
Lutein dan Zeaxanthin yang bersamaan dengan 285 biji limau gedang (pink grapefruit)
Lycopena yang bersamaan dengan 714 biji apricot
Alpha Carotene bersamaan dengan 89 biji rapsberry.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Tips Petua Rahsia Makanan Senaman Penjagaan Untuk Mata Sihat

Tips Petua Rahsia Makanan Senaman Penjagaan Untuk Mata Sihat
Tips Petua Rahsia Makanan Senaman Penjagaan Untuk Mata Sihat
Tips Petua Rahsia Makanan Senaman Penjagaan Untuk Mata Sihat | Jika penjagaan mata diremehkan, kehilangan penglihatan boleh berlaku.

Tips dan petua penjagaan kesihatan mata

i) Ketika membaca

- Jarak membaca
Pastikan membaca pada jarak antara 30 hingga 40 sentimeter (cm) dari buku ke mata. Jarak yang terlalu dekat akan menyebabkan otot-otot mata menegang untuk fokus dan mengakibatkan sakit kepala.

- Posisi badan ketika membaca
Posisi hendaklah tegak. Elak membaca sambil berbaring kerana akan menyebabkan otot-otot mata terpaksa bekerja lebih untuk fokus. Mata akan menjadi cepat letih dan tidak dapat bertahan lama untuk membaca.

Elak juga membaca ketika berada di dalam kenderaan bergerak dan keadaan jalan yang bengkang-bengkok serta berbonggol kerana boleh menyebabkan sakit kepala dan mabuk akibat keupayaan mata untuk fokus menjadi tidak stabil ketika membaca.

ii) Pencahayaan
Pencahayaan yang digunakan tidak terlalu malap atau terlalu terang ketika membaca kerana akan mengganggu keselesaan dan kesihatan mata.

Kenali 5 Masalah Kecantikan Mata Yang Paling Ditakuti Wanita

iii) Amalan senaman untuk mata
1. Pergi ke luar rumah, lihat satu objek berdekatan, kemudian beransur-ansur melihat pula objek yang lebih jauh, sejauh yang mungkin. Selepas itu lihat semula objek yang berdekatan. Ulangi proses itu beberapa kali.
2. Gerakkan mata ke kanan semaksimum mungkin, berhenti sekejap, kemudian ke kiri, berhenti sekejap, seterusnya ke atas, bawah dan tengah. Ulangi proses itu beberapa kali.
3. Setelah 1 - 2 jam berada di hadapan komputer, berhenti sekejap, lihat objek berwarna hijau di luar rumah atau pejabat, seperti pokok dan sebagainya. Warna hijau akan dapat menenangkan dan merehatkan mata.

iv) Pengguna komputer
Penggunaan komputer dengan cara betul dapat menjamin kesihatan mata yang baik. Pastikan kedudukan komputer sama paras dengan mata dalam keadaan horizontal dan 30cm dari mata dengan pencahayaan yang bersesuaian

v) Pemeriksaan mata berkala
Sekurang-kurangnya sekali setahun bagi memastikan tahap penglihatan dan kesihatan mata sentiasa berada dalam keadaan baik.

vi) Makanan untuk mata
Pemakanan yang betul memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata dan dapat mencegah daripada penyakit mata. Pastikan makanan seharian yang diambil sedikit sebanyak dapat memberi nutrisi penting bagi mengekalkan kesihatan mata. Amalkan makan makanan yang kaya dengan vitamin A dan C.

Tips Petua Rahsia Makanan Senaman Penjagaan Untuk Mata Sihat
Tips Petua Rahsia Makanan Senaman Penjagaan Untuk Mata Sihat

Makanan Untuk Mata Sihat

Kailan (Kale), Bayam (Spinach), Collards ialah sayuran berdaun hijau yang sangat kaya dengan sumber Lutein dan Zeaxanthin. Lutein dan zeaxanthin merupakan bahan antioksidan yang berfungsi dalam melindungi dan mengekalkan kesihatan sel dalam tubuh badan.

Rahsia Makanan Penjagaan Untuk Mata Sihat

Umi cadangkan Caratomax yang merupakan gabungan enam karotenoid terbaik iaitu alpha-carotene, astaxanthin, beta-carotene, lutein, lycopene, and zeaxanthin yang menghasilkan carotenoid yang lengkap.

Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid menyamai dengan

Beta Karotena = 102 hidangan Pisang
Lycopena = 714 hidangan Aprikot
Lutein dan Zeaxanthin = 285 hidangan pink grapefruit
Alpha karoten = 89 hidangan Raspberi

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca