Segmen Beeha Mencari Bloglist Baru

Assalamualaikum. Segmen kali ini dianjurkan oleh Beeha Azman yg sedang mencari blogger untuk dimasukkan dalam bloglist beliau.

Beeha akan pilih 10 bloglist untuk diletak di blog beliau dan cara nak join pun mudah sahaja.

Segmen Beeha Mencari Bloglist Baru

SYARAT-SYARAT
1. Follow blog Beeha Azman dan subscribe Youtube Channel.
2. Kemudian tulis title post seperti di atas, copy banner dan backlink.
3. Tag dua blogger lain.
- Sunnah Sakura
- Suria Ama
4. Jangan lupa tinggalkan link entri anda di ruang comment di blog Beeha.

Segmen tamat : 18 Februari 2020

KLIK BANNER JIKA KORANG BERMINAT NAK JOIN YE

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah

Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah
Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah
Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah | Wabak Novel Coronavirus (nCoV) mula menjangkiti manusia dan ia dilaporkan bermula di Wuhan, China.

Apa itu Coronavirus / Koronavirus?
Coronavirus ialah virus penyebab penyakit pernafasan. Coronavirus termasuk keluarga besar virus yang diketahui juga menyebabkan penyakit mulai dari flu biasa hingga penyakit yang lebih parah, seperti Middle East Respiratory Syndrome (MERS) dan Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS).

Kronologi Novel Coronavirus (nCoV)
Pada 31 Disember 2019 yang lalu, pihak berkuasa China telah melaporkan mengenai satu kejadian kluster radang paru-paru (pneumonia) yang tidak diketahui punca jangkitannya. Wabak radang paru-paru tersebut disebabkan jangkitan novel coronavirus. Kes radang paru-paru (pneumonia) yang dilaporkan di Wuhan, China adalah positif novel coronavirus.

Kemudian pada 12 Januari 2020, WHO telah mengesahkan bahawa wabak yang berlaku di Wuhan, China ini adalah disebabkan oleh jangkitan daripada Coronavirus yang baharu iaitu Novel Coronavirus.

Coronavirus baharu (Novel Coronavirus) adalah mana-mana strain baharu virus tersebut yang sebelum ini tidak pernah dikenalpasti atau dikesan pada manusia.

Asal usul Coronavirus
Coronavirus dikatakan berasal daripada haiwan liar yang dijual di Huanan Seafood Wholesale Market yang terletak di pusat kota Wuhan.
Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah
Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah
Para saintis mengatakan bahawa jalur (viral strain) 2019-nCoV mempunyai hubungan rapat dengan virus yang ada hanya pada kelawar buah (Mullin, 2020).

Sehingga kini lebih 500 telah dijangkiti dengan 17 kematian dicatatkan.

Haiwan itu merupakan salah satu haiwan yang dijual di Huanan Seafood Wholesale Market di Wuhan, China. Pasar yang menjadi tempat pertama dikesan dengan koronavirus di Wuhan disifatkan umpama ‘pusat lambakan’ haiwan eksotik daripada anak serigala sehinggalah musang, menurut laporan media China.

Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah
Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah
Menurut peneliti, Coronavirus merupakan virus yang kerap menjangkiti haiwan. Novel Coronavirus (CoV) belum pernah dikenalpasti sebelumnya pada manusia.

Namun akhirnya Coronavirus berevolusi dan menyebar ke manusia kerana Coronavirus bersifat zoonotik iaitu penyakit pada haiwan yang dapat menular dan boleh berpindah kepada manusia.

Menurut laporan Journal of Medical Virology, wabak ini dibawa oleh binatang dan menjangkiti manusia, kemudian ia terus disebarkan antara manusia melalui pernafasan.

DAH AMALKAN KE? Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza

Simptom dan Gejala Penyakit Coronavirus
Tanda-tanda umum seperti gejala pernafasan, demam, batuk, sesak nafas, dan kesukaran untuk bernafas.

Pada tahap yang lebih parah, jangkitan Coronavirus dapat menyebabkan pneumonia, sindrom pernafasan akut, kegagalan fungsi ginjal bahkan kematian.

Gejala yang muncul ketika dijangkiti Coronavirus
Orang yang dijangkiti virus ini akan menunjukkan gejala yang berbeza-beza. Gejala yang muncul biasanya bergantung dari jenis virus dan keseriusan jangkitannya.

• Hidung berair
• Sakit kepala
• Batuk
• Sakit tenggorokan
• Demam
• Tidak sedap badan secara keseluruhan

Jenis coronavirus yang lain boleh menyebabkan gejala yang lebih serius. Jangkitan ini dapat mengarah ke bronkitis dan pneumonia, yang menyebabkan gejala seperti:

• Demam, yang akan cukup tinggi jika anda mengidap pneumonia
• Batuk berdahak
• Nafas pendek
• Sakit dada ketika anda bernafas atau batuk

Beberapa jangkitan yang lebih parah akibat Coronavirus adalah yang umumnya lebih sering terjadi pada penghidap gangguan hati dan jantung atau individu dengan sistem imuniti tubuh yang lemah, bayi, dan orang tua.
Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah
Apa itu Coronavirus, Simptom dan Tanda Gejala & Cara Cegah
Cara Cegah Coronavirus
Ketika ini, belum ada vaksin yang dapat mencegah Coronavirus. Namun, cara yang dapat kita lakukan untuk membantu menghindari dari penyebaran Coronavirus

• Cuci tangan lebih sering dengan sabun dan air, setidaknya 20 saat.
• Hindari menyentuh tangan, hidung, atau mulut dengan tangan yang belum dicuci.
• Hindari bersentuhan secara dekat dengan orang yang sakit.
• Bersihkan barang yang sering disentuh.
• Tutup mulut ketika batuk dan bersin dengan tisu dan segera cuci tangan.
• Berehat di dalam rumah jika sakit.

Selain menerapkan gaya hidup yang sihat, pengambilan suplemen dapat menjadi pilihan untuk melengkapi pola makan yang tidak memenuhi keperluan zat gizi tubuh.

Umi cadangkan pengambilan Omega Guard, Vivix dan Vita-C Plus untuk membantu tubuh melawan keradangan.

Omega Guard - mengandungi asid lemak Omega-3, DHA dan EPA. Omega-3 berupaya menahan pengeluaran hormon leukotrienes yang merupakan punca utama terjadinya radang.

Vivix - mengandungi Polifenol sebagai agen anti-oksida yang sangat kuat. Polifenol bertindak sebagai bahan anti-radang, membantu memelihara sel-sel dari rosak serta memberi perlindungan daripada radikal bebas.

Sustained Release Vita-C Plus - mengandungi vitamin C, agen antioksida yang sangat bagus melawan radikal bebas. Vitamin C juga membantu mengurangkan masalah keradangan.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

9 Cara Elak Jangkitan Di Musim Selsema Influenza dan Virus

9 Cara Elak Jangkitan Di Musim Selsema Influenza dan Virus
9 Cara Elak Jangkitan Di Musim Selsema Influenza dan Virus
9 Cara Elak Jangkitan Di Musim Selsema Influenza dan Virus | Orang dewasa yang biasa boleh dijangkakan menghidap sebanyak 2 - 3 kali selesema dalam setahun.

Langkah membantu mengurangkan risiko mendapat selesema

1. Makan yogurt ketika bersarapan
Kultur hidup membantu memudahkan kesukaran pencernaan di dalam perut dan boleh membantu menghindarkan diri daripada mendapat selesema.

2. Jauhkan diri daripada individu yang bersin
Kuman yang dibawa dalam partikel bersin boleh bergerak sejauh 6 meter. Jika bersin atau batuk, cuba jauhkan diri daripada orang lain dan tutup mulut dan hidung ketika bersin dengan tisu.

3. Berkumur dengan air garam bersuhu suam
Berkumur dengan campuran setengah sudu teh garam dalam secawan air suam boleh mengurangkan keradangan pada tekak selain membantu mengurangkan mukus atau lendir yang mempunyai kuman. Berkumur dengan campuran air dan garam mampu mengelakkan simptom-simptom selesema daripada berlaku.

4. Makan cendawan
Penyelidikan dalam Journal of the American College of Nutrition menyatakan bukti mengenai kesan cendawan dalam meningkatkan sistem imun manusia. Individu yang makan cendawan shiitake yang telah dimasak setiap hari selama sebulan menunjukkan bilangan sel T yang lebih tinggi dan kurang mengalami keradangan.

BACA JUGA Kebaikan Buah Labu Kuning dalam Al Quran Untuk Kesihatan

5. Manfaatkan rutin tidur
Satu kajian yang diterbitkan dalam Archives of Internal Medicine mendapati bahawa individu yang tidur kurang daripada 7 jam, memiliki hampir 3 kali ganda pendedahan terhadap selesema berbanding individu yang tidur selama sekurang-kurangnya 8 jam.

6. Ambilan cecair yang mencukupi
Cecair seperti minuman membantu mengeluarkan lendir yang dihasilkan oleh tubuh badan apabila kita sakit. Apabila lendir yang dipenuhi kuman berkurangan, ia lebih mudah untuk keluar daripada sistem tubuh badan.

7. Makan madu
Madu dipercayai menjadi salah satu agen antimikrob. Kelikatan yang pekat dan bersirap boleh menyalut tekak dan memberikan kelegaan terhadap tekak sedang yang mengalami iritasi.

8. Diri sentiasa bersih
Cuci tangan dengan kerap untuk mengurangkan penyebaran penyakit. Sabun biasa dan air suam akan membantu membunuh kuman. Pastikan kita menggosok tangan dengan kuat selama 15 - 20 saat.

9. Jauhkan diri daripada kawasan sesak
Pengguna bas dan LRT, cubalah untuk melakukan langkah-langkah pencegahan yang mampu mengurangkan risiko. Gunakan topeng mulut atau mask jika keluar rumah dan sentiasa menggunakan alcohol rub atau hand sanitizer terutama sekali setelah kita menyentuh permukaan yang mudah terdedah kepada kuman.

Langkah Tambahan Untuk Membantu Elak Jangkitan Di Musim Selsema Influenza dan Virus

Umi sentiasa membantu tubuh untuk mengelak jangkitan selsema dan flu dengan memberikan nutrisi yang terbaik untuk sistem imun tubuh.

Nutriferon - dihasilkan daripada 4 jenis tumbuhan semulajadi iaitu mengandungi ekstrak labu, ekstrak safflower, ekstrak benih Asian Plantain dan ekstrak bunga Japanese Honeysuckle yang membantu tubuh menghasilkan interferon sebagai satu faktor penting penyumbang kepada fungsi imun yang sihat.

Omega Guard - tinggi kandungan asid lemak omega-3 dengan 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. Menyediakan 990 mg asid lemak Omega-3.

Sustained Release Vita-C Plus - membekalkan 100mg vitamin C ke dalam darah selama 5 jam. Dilengkapi co-factor semulajadi seperti bioflavonoid daripada buahan sitrus (lemon, oren dan limau bali), hesperidin dan rose hips untuk fungsi penyerapan vitamin C yang optimum.

Langkah-langkah kebersihan dan pemakanan yang sihat dan bernutrisi diharapkan membantu untuk kita mengelak jangkitan di musim selsema, influenza dan virus masa kini.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

5 Petua Hilangkan Selsema dan Hidung Tersumbat Kanak-kanak

5 Petua Hilangkan Selsema dan Hidung Tersumbat Kanak-kanak
5 Petua Hilangkan Selsema dan Hidung Tersumbat Kanak-kanak
5 Petua Hilangkan Selsema dan Hidung Tersumbat Kanak-kanak | Kanak-kanak terutama bayi di bawah umur 2 tahun amat mudah mengalami demam, batuk dan selsema.

5 Petua Hilangkan Selsema dan Hidung Tersumbat Kanak-kanak

1 . Madu
Madu merupakan antibiotik yang kuat dan ia lebih baik daripada ubat batuk yang dibeli di farmasi. Madu dapat mengurangkan batuk, selesema dan sakit tekak.

Berikan setengah sudu besar cairan madu dan minum dengan segelas air sebelum tidur. Namun madu tidak sesuai diberikan pada bayi bawah umur setahun.

2. Sup Ayam
Kajian menunjukkan, makan sup ketika selesema dapat mengurangkan keradangan dan membantu melawan panas dengan pelbagai cara seperti:

• Rembesan mucus lebih cair dan meringankan hidung, dada dan tekak.
• Menyediakan nutrisi baik setelah meletakkan bahan-bahan tertentu seperti sayur-sayuran ke dalam sup tersebut.
• Karbohidrat dari mi dapat meningkatkan tenaga yang diperlukan.

3. Vitamin C
Makanan segar yang boleh didapati daripada buah-buahan dan sayur-sayuran yang membantu meningkatkan daya tahan tubuh. Antara sumber Vitamin C semulajadi ialah strawberi, brokoli, oren, tomato, kiwi, betik, labu, potato manis.

DAH BACA KE Nak pilih Vitamin C kunyah atau telan?

4. Daging Tanpa Lemak
Mengandungi mineral penting bagi meningkatkan daya imun tubuh anak dan meningkatkan zat besi ke dalam tubuh badan anak.

5. Bawang Putih
Bawang putih juga merupakan ramuan memasak yang lazat dan mencegah penyakit.

• Mempunyai antioksidan yang kuat bagi melawan virus. Maksudnya dapat mencegah selsema dan sembuh dengan lebih cepat.
• Bau bawang putih yang unik dapat membantu memerangi selsema anak.

Tips Tambahan Hilangkan Selesema dan Hidung Tersumbat Kanak-kanak

Umi cadangkan kita memberikan sumber tumbuhan pengaktifan interferon semulajadi tubuh yang akan membantu melawan serangan virus di dalam tubuh.

Nutriferon - dihasilkan daripada 4 jenis tumbuhan yang terbukti mampu meningkatkan penghasilan Interferon dalam badan. Mengandungi ekstrak biji labu (merangsang interferon semulajadi dalam badan), ekstrak benih plantago (ada polisakarida untuk aktifkan sel-sel imun), ekstrak Honeysuckle Jepun (untuk menentang pencerobohan virus dan kuman) dan ekstrak bunga safflower (memperkuatkan keupayaan microfaj untuk memusnahkan kuman dan virus).

Chewable Vita-C - Tablet yang bersaiz kecil memudahkan untuk anak menelan dan kunyah. Mempunyai rasa oren sebenar bagi memikat selera makan anak anda. 1 biji tablet bersamaan dengan 1.5 biji oren atau 100mg vitamin. Mengandungi Rose Hip yang membuatkan vitamin C ini mempunyai kandungan vitamin C 50% lebih tinggi berbanding vitamin C oren biasa.

Mealshakes - minuman multivitamin yang dihasilkan daripada buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya dan campuran sejenis susu (lactalbumin). Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak. Tinggi serat (membantu mengurangkan sembelit).

Semoga perkongsian petua hilangkan selsema dan hidung tersumbat kanak-kanak ini dapat membantu para pembaca terutamanya para ibu bapa.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

uminazrah.com Dapat Hadiah Top Komen Daripada fiezasani.xyz

uminazrah.com Dapat Hadiah Top Komen Daripada fiezasani.xyz
uminazrah.com Dapat Hadiah Top Komen Daripada fiezasani.xyz
uminazrah.com Dapat Hadiah Top Komen Daripada fiezasani.xyz | Alhamdulillah sejak kembali aktif blog, ni hadiah pertama yang Umi dapat daripada blog fiezasani.

Umi dapat hadiah top komen daripada fiezasani.xyz iaitu hadiah kain batik viral. Lawa sangat warnanya. Memang sesuai lah kain batik viral ni menjadi viral nya kan.

uminazrah.com Dapat Hadiah Top Komen Daripada fiezasani.xyz
uminazrah.com Dapat Hadiah Top Komen Daripada fiezasani.xyz
Dengan harga kain batik viral hanya RM10.00 je, boleh la kita buat baju dengan kain batik viral ni. Yang hadiah Umi dapat daripada fiezasani.xyz ni pun Umi rasa nak buat baju jugak. Hehe

Pembekal kain batik viral pun dah ramai sangat sekarang jadi senang lah nak dapat beli kain batik viral ni.

Terima kasih fiezasani.xyz untuk hadiah top komen ni
uminazrah.com Dapat Hadiah Top Komen Daripada fiezasani.xyz
uminazrah.com Dapat Hadiah Top Komen Daripada fiezasani.xyz
Untuk hangpa yang nak blogwalking, boleh terjah blog fiezasani.xyz ni

Blog puan Fieza Sani ni ada macam-macam tips kecantikan, tips skincare, resepi masakan pun ada.

Yang terbaru ada tips pekerjaan setiausaha. Mana tau ada yang teringin nak kerja sebagai setiausaha kan, boleh la intip-intip baca tips setiausaha tu

Blog fiezasani.xyz ni pun ada jugak review tempat makan. Jalan-jalan cari makan lah kan. Banyak sangat tempat menarik yang dikongsikan. Antaranya Jalan-Jalan Cari Makanan Di Pasar Malam Pantai Dalam.

Resepi dari dapur pulak ada pelbagai perkongsian resepi. Paling Umi suka ialah resepi Masak Kari Daging Guna Rempah Kari Kelantan. Sebab selama ni dok guna rempah kari Kedah ni ja. Biasalah kan dah nama nya pun Umi ni orang Kedah. Haha

Blog fiezasani.xyz pun ada buat review produk kecantikan. Banyak sangat produk skincare yang ada. Paling menarik perhatian Umi ialah produk Obsess tu. Comel lah sangat packaging dia. Puan Fieza pun ada Ready Stock Obsess Foundation. COD Kuala Lumpur.

Post paling popular kat blog fiezasanil.xyz ialah Cara Nak Refund Duit Shopee. Boleh pakat terjah pi baca. Sebelum ni pun Umi tak tahu jugak pasal duit kat Shopee ni boleh refund ke tak kan. Dalam entri tu ada langkah penuh yang korang boleh buat.

Jadi jemput la ramai-ramai ye menjengah terus ke blog fiezasani.xyz ๐Ÿ˜

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A

Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A | Ramai ibu bapa bertindak untuk mengambil vaksin dan ubat antiviral bagi melindungi anak-anak daripada wabak influenza.

Vaksin influenza diberikan sebagai langkah pencegahan untuk memberi perlindungan kepada individu daripada dijangkiti virus influenza.

Terdapat 2 jenis vaksin untuk influenza A

vaksin jenis hidup yang telah dilemahkan dan vaksin jenis yang dimatikan terlebih dahulu. Setiap vaksin mengandungi 3 rangkaian virus influenza yang berkemungkinan besar menyebabkan jangkitan selesema di dalam satu-satu kawasan dalam tahun tersebut.

Vaksin jenis yang dimatikan terlebih dahulu boleh diberikan melalui suntikan ke dalam otot setiap tahun untuk kanak-kanak berusia daripada 6 bulan hingga ke 5 tahun. Vaksin jenis hidup yang telah dilemahkan boleh diberi setiap tahun melalui semburan hidung untuk kanak- kanak berusia lebih daripada 5 tahun.
Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Namun malangnya kebanyakan klinik dan hospital swasta mendakwa kehabisan vaksin influenza A dan orang ramai hanya boleh mendapatkan bekalan vaksin influenza A beberapa bulan lagi.

Vaksin influenza hanya ditawarkan di fasiliti Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai sebahagian daripada regimen rawatan golongan pesakit yang berisiko tinggi mendapat komplikasi jangkitan termasuk kematian apabila dijangkiti virus influenza.

Pemberian vaksin influenza adalah berdasarkan kepada penilaian klinikal daripada pakar yang merawat pesakit tersebut.

Vaksin influenza juga turut diberikan kepada golongan anggota barisan hadapan KKM yang terdedah kepada jangkitan semasa mengendalikan pesakit.

Orang awam yang ingin mendapatkan suntikan vaksin influenza boleh mendapatkan suntikan tersebut di fasiliti kesihatan swasta.

Malangnya permintaan yang tinggi untuk mendapatkan vaksin menyebabkan harga suntikan itu melambung tinggi mencecah RM150 walaupun harga biasa sekitar RM50.

BACA JUGA Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza

Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza

Ubat Oseltamivir pula adalah ubat antiviral yang digunakan untuk merawat pesakit yang dijangkiti virus Influenza.

Di Malaysia, terdapat pelbagai jenama Oseltamivir yang berdaftar antaranya Tamiflu, Fluhalt, Osmivir dan Starflu. Pemberian ubat antiviral dapat mengurangkan simptom serta komplikasi penyakit.

Walaubagaimanapun, penggunaan antiviral perlu digunakan secara rasional bagi mengelakkan kerintangan antimikrobial (antimicrobial resistance) yang menyebabkan rawatan tidak berkesan.

KKM menegaskan bahawa hanya pesakit influenza yang tertentu sahaja perlu dirawat dengan ubat antiviral.

Vaksin adalah salah satu langkah pencegahan, namun selain vaksin ada lagi langkah pencegahan lain yang saya pasti kita tahu melalui maklumat viral, website tentang langkah lain untuk elak terkena jangkitan seperti menutup muka, memakai topeng dan mencuci tangan.

Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Kalau ada ahli keluarga atau sesiapa terkena influenza, kita kurangkan sikit risiko dekat dengan mereka, maknanya itu usaha hendak kurangkan kita terkena jangkitan. Influenza mudah berjangkit, ada cara lain hendak mencegah selain suntikan vaksin ini.

Tips Semulajadi Untuk Pencegahan Wabak Influenza

Kami mencadangkan Set Perlindungan Sistem Imun yang selamat dan boleh diambil oleh kanak-kanak dan orang dewasa.

Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
1. Nutriferon
• Bertujuan untuk tingkatkan atau boost sistem imun tubuh iaitu interferon.
• Interferon ini ialah sejenis protein yang dihasilkan oleh tubuh secara semulajadi untuk melawan virus, bakteria, parasit atau sel tumor.
• Kewujudan dan fungsi interferon dikenalpasti dan ditemui oleh Dr. Yasuhiko Kojima, ahli imunologi terkenal di dunia dari University Tokyo pada tahun 1954.
• Dihasilkan daripada tumbuh-tumbuhan seperti biji labu, bunga sunflower, honeysuckle Jepun dan biji plantagi yang mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh.

2. Vitalea for Children
• Multivitamin yang dicipta khas untuk memenuhi keperluan nutrisi kanak-kanak
• Dicipta berdasarkan kajian saintis dan pakar nutrisi Shaklee selama lebih 100 tahun, maka formula baru Vitalea for Children ini mengandungi 18 Vitamin dan Mineral yang sangat penting untuk tumbesaran kanak-kanak
• Diformulakan ‘Tooth-Friendly’ yang mengandungi kemanisan semulajadi dengan xylitol, yang mana mengurangkan risiko kaviti pada gigi kanak-kanak

3. Chewable-C Plus
• Dihasilkan daripada sumber tumbuhan semulajadi
• Mengandungi Citrus Bioflavonoids Complex 24mg untuk penyerapan Vitamin C dengan lebih optimum
• Bebas daripada pewarna, perisa dan pemanis tiruan
• Dos lebih rendah iaitu 100mg Vitamin C untuk setiap tablet
• Sangat mudah dikunyah dan ditelan oleh kanak-kanak kerana saiz tabletnya yang kecil
• Botol yang bersaiz kecil dan sangat mudah untuk dibawa ke mana-mana.

4. Performance Drink
• Minuman elektrolit dengan kajian klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air
• Minuman isotonik yang tidak ada kandungan gas karbonat
• Mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah. Mudah diserap untuk tenaga yang segera.
• Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari iaitu campuran unik karbohidrat dan kandungan garam. Karbohidrat membantu menggantikan semula tenaga yang hilang.
• Dapat mengawal paras cecair didalam badan agar badan kita terlalu kering dan tidak terlalu banyak

5. Mealshakes
• lengkap dengan vitamin yang diperlukan oleh anak-anak
• membekalkan protein untuk tumbesaran mereka. Lebih-lebih lagi bagi anak yang telah berhenti meminum susu.
• Mengandungi Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Zinc dan Selenium sebagai anti-oksidaan untuk sistem imun anak-anak
• Mengandungi Vitamin B yang lengkap, Zat Besi untuk membentuk sel darah merah yang sihat.
• Mengandungi Asid Folik, Biotin dan Kalsium dan Magnesium untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses tumbesaran.

Bagi membantu tubuh badan kita dalam meningkatkan sistem pertahanan fungsi imun, ada promosi menarik sepanjang bulan Januari 2020 ni.

Promosi Set Perlindungan Sistem Imun dengan diskaun 5% untuk kesemua twinpack yang berikut.

Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A

Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A

Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A
Ubat Antiviral dan Vaksin Influenza Untuk Wabak Influenza A

Jika anda berminat ingin mendapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Pengalaman Anak Bayi Kena Dijangkiti Wabak Virus Influenza A

Pengalaman Anak Bayi Kena Dijangkiti Wabak Virus Influenza A
Pengalaman Bayi Dijangkiti Wabak Virus Influenza A
Pengalaman Anak Bayi Kena Dijangkiti Wabak Virus Influenza A | Terkejut tak habis lagi sebab dapat tahu doktor kata anak lelaki kami disahkan positif Influenza A.

Perkongsian Puan Nusaybah Anuwar dalam Pengalaman Anak Bayi Kena Dijangkiti Wabak Virus Influenza A

Akhirnya, selesai sudah episod “spring cleaning” rumah. Semua cadar, sarung bantal, lapik tilam termasuklah carpet kami tanggalkan dan basuh. Seminggu lebih jugalah kami anak beranak jadi kaum nomad sekejap dalam rumah sendiri. Sekejap tidur atas, lepas tu bawah lepas tu dalam bilik, lepas tu keluar balik tidur depan ruang tamu.

Puncanya baby Nu’man yang mula-mula nya cuma batuk, selsema dan tiba-tiba melarat sampai demam pula. Boleh tahan panasnya, masa decide pergi ke Paed tu, result suhu 39.4 degree. Terus kena sumbat ubat bontot.

Sempat saya sendiri tanya doktor masa follow-up ambil gas nebulizer di Megaklinik Zahran.

“Doktor, anak saya ni positif influenza A, H1N1 ke doktor?”

BACA JUGA Perbezaan Antara Influenza A B C dan H1N1 serta Selsema Biasa

Doktor cerita yang ada beribu-ribu jenis influenza dalam dunia ni. Virus jenis A lah penyebab utama flu pada manusia dan haiwan. Influenza A tu yang paling biasa, paling banyak dan paling mudah berjangkit.

Most probably Nu’man dijangkiti daripada orang lain. Samada daripada kawan-kawan kat taska atau kakak nombor dua dia yang baru je baik selsema.

Tanda dan gejala influenza ni tak sama dengan selesema biasa tapi memang sipi-sipi. Simptom flu biasanya lebih serius dan perlukan pesakit berehat daripada tugas harian dan muncul dengan tiba-tiba. Pesakit biasanya akan menghidap demam yang tinggi, batuk, sakit kerongkong, berhingus, sakit otot dan badan, sakit kepala dan keletihan yang melampau. Gejala ini boleh juga menyebabkan kemurungan dan anak yang dijangkiti jadi pasif.

Yang dirisaukan bab influenza ni ialah komplikasi sebenarnya. Dah namanya pun flu, influenza ni sejenis penyakit yang berkait rapat dengan saluran pernafasan. Sebab itulah antara komplikasi yang sangat kerap berlaku ialah pneumonia, atau orang kampung macam saya panggil radang paru-paru.

Inilah yang berlaku pada Nu’man. Jangkitan atau radang paru-paru. Dia memang merengek je, sebab kesannya bukan setakat flu tapi melarat sampai ke sendi dan paru-paru sampaikan budak tu rasa tak selesa, nak senyum pun tak larat apa lagi nak main.

Kalau dirujuk apa yang doktor beritahu, influenza ni sejenis penyakit bawaan virus. Kalau sebelumnya orang yang dijangkiti tu sihat, tabiat pemakanannya baik, tak makan banyak makanan diproses, biasanya memang dia akan pulih dengan sendirinya tanpa komplikasi.

Yang membezakan ialah sistem imun seseorang, macam mana tubuh badannya bertindakbalas. Boleh ditingkatkan dengan pengambilan suplemen berupa immune booster dan makanan sihat. Elakkan terlalu banyak ambil paracetamol atau ubat tahan sakit kecuali mendapat saranan dari doktor yang merawat (makan hanya bila perlu).

Saya sendiri memang ambil Nutriferon – interferon semulajadi untuk satu keluarga termasuklah kakak-kanaknya yang berdua tu. Adat diletakkan dalam jagaan taska, memang sentiasa terdedah dengan virus yang boleh berjangkit.

Untuk Nu’man, memandangkan sistem pertahanan badan dia baru nak develop, belum kuat lagi macam kakak-kakak, ibu ikut cakap doktor untuk “ON” kan ubat antibiotik dan anti-viral selama 5 hari. Dalam masa yang sama, saya kerapkan direct feeding, ambil makanan dan vitamin yang boleh bantu tingkatkan sistem imun kami sekeleluarga supaya tak berjangkit sama.

DAH BACA KE? Nutriferon Shaklee Anak Demam, Kesan Sampingan, Testimoni

Virus influenza biasanya masuk ke dalam tubuh melalui mulut, hidung atau mata. Bila seseorang yang dah ada virus influenza batuk atau bersin, virus itu pula akan tersebar melalui udara dan dipindahkan kepada orang lain di sekeliling. Samalah juga kalau yang dah dijangkiti flu tu memegang benda yang telah tercemar dengan virus influenza dan kemudian menyentuh hidung, mata atau mulut.

Risiko jangkitan memang akan lebih tinggi di tempat yang ramai orang, macam di sekolah, asrama, taska, pasar, tempat kerja dan lain-lain. Gejala flu akan mula nampak mulai dari 1 -4 hari setelah dijangkiti virus.

Komplikasi lain yang tak kurang bahaya ialah sinus dan jangkitan telinga. Ada sorang kawan saya cerita sebelum ni, anak dia nyaris-nyaris dah nak pekak. Telinga berair dan dah ada nanah. Jangkitan-jangkitan ni semua boleh memburukkan lagi penyakit kronik sedia ada seperti asma atau penyakit berkaitan sistem respiratori.

Pengalaman Anak Bayi Kena Dijangkiti Wabak Virus Influenza A
Pengalaman Bayi Dijangkiti Wabak Virus Influenza A

JEMPUT BACA Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza

Influenza A dan Pneumonia

Gejala-gejala flu yang mungkin muncul :
Demam (biasanya tinggi)
Rasa sakit di kawasan sendi, otot dan sekitar mata
Lemah atau lesu di sekujur tubuh
Batuk kering
Hidung berair

Influenza A ni memang banyak berkait dengan pneumonia. Kalau dalam bahasa doktornya, pneumonia adalah salah satu komplikasi daripada serangan virus influenza A itu sendiri.

Macam saya sendiri, pengalaman dua anak dara yang terdahulu pun memang both ada masalah berkaitan paru-paru ni. Yang sulung bronchopneumonia, yang tengah tu bronchiolitis. Sekarang saya dah boleh tau apa nak buat, tanpa cuak sangat dah macam 5 tahun dulu. Dah anak 3 sekarang, kan. Lagi-lagi lepas dah tahu apa sebenarnya influenza A tu. Alhamdulillah

Jika anda berminat ingin mendapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A

Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A | Kanak-kanak yang masih kecil sangat berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan influenza yang teruk.

Perkongsian Master Nana Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A

Anak saya dah 6 hari dekat ward, kena tahan sebab influenza A.

Nak dijadikan cerita, sebenarnya anak saya Yaya dah demam since 27hb, iaitu sehari lepas balik daripada Melaka.. Pagi 27hb tu nana mandikan dia macam biasa, dah pakaikan baju siap.. Dia sihat je masa tu..

Then yaya tengok tv dekat bawah dengan papa dia, papa dia cakap yaya demam.. Mami pun, “aik, bukan tadi elok je ke?”

So mami tak risau sangat, sebab yaya ni selalu demam dia tak lama mana kejap je.. Mami pun buat macam biasa, sponging, monitor suhu..

Sebab selalunya kalau mami buat macam ni yaya memang boleh turun demam dah..

But kali ni entah kenapa demam tak turun-turun.. Suhu kejap turun kejap naik..

Then lepas 2-3 hari tu sebenarnya demam dia dah turun dah, sampai lah 30 Disember tu papa ada bawak yaya keluar sebab mami nak fokus closing.. Pergi survey sekolah etc..

Then lepas tu start demam balik dah yaya..

1 Januari, Tak boleh jadi ni, kena bawak jugak pergi klinik macam mana pun.

Lepas daftar, jumpa doktor, doktor buat test untuk influenza and denggi..

Result darah keluar within 30 minits, yes YAYA POSITIVE INFLUENZA ๐Ÿ˜Œ

Dah Baca Ke? Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza

Dan selepas influenza dah surut, kena pulak infection dekat mulut sampai tak boleh makan dan minum.

Bibir yaya start bengkak dan kena infection.. Puncanya sebab doktor off drip air sepanjang hari sebab doktor nak yaya minum air sendiri..

Si yaya ni pulak dok tak selera nak minum.. Pahit lidah maybe.. So bibir jadi kering, merekah dan luka..

Lama-lama jadi bengkak dan bernanah.. Lagi lah dia taknak minum air..

Mami cakap tak boleh jadi nih.. Mami takleh biar je, mami kena ikhtiar sama..

5 hari mami macam blur blur ayam takde pun bagi yaya consume supplements.. Ada la sekali dua bagi Nutriferon..

Yelah, sepanjang 3 tahun 11 bulan dalam hidup tak pernah demam lebih dari sehari.. Demam pun jaranggg sangat maybe setahun sekali.. Makan ubat pun tak pernah selama ni sebab setiap kali tak sihat mami akan bg Nutriferon je..

Tup-tup kali ni kena cucuk, kena makan ubat.. Mau dia tak trauma ๐Ÿ˜‚

Mami pun entah kenapa jadi blur se blurnya.. Sebab first time jadi mcm ni..

Dalam hari keempat macam tu, demam dah mula kebah tapi ada masa dia naik balik jugak.. But at least dah turun daripada paras bahaya..

Then mami pun nekad, semalam paksa husband balik rumah amek Omega Guard.

Alhamdulillah sangat. Bermula semalam saya bagi dia amek Nutriferon + Omega Guard selama 2 kali sehari.

Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Sekali siang sekali malam.

1 sachet nutriferon + 2 biji omega guard setiap kali.

Malam semalam dah start nampak improvement..

Suhu badan turun ke 36.5 degree.. Alhamdulillah dah x demam
Bibir pulak dah surut bengkak.. nanah dah takde..

Syukur Alhamdulillah Ya Allah ๐Ÿ˜ญ

Mami tak kata ubat doktor tak bagus.. Sebab ubat doktor lah anak mami boleh makin sihat..

Cuma mami topup dengan supplement untuk CEPATKAN lagi proses sembuh tu sebab mami pun jujurnya tak betah dah duduk hospital lama-lama ๐Ÿ˜‚

Cuma nak inform korang, especially yang mana ada anak kecik.

Please please please bagi anak korang consume Omega Guard konsisten everyday. Juga Nutriferon at least 2-3 kali seminggu.

Silap saya, sejak pindah rumah ni saya dah jarang bagi yaya makan macam dulu. Dulu tempat supplement dalam bilik ja, jadi setiap kali saya makan dia ada sama. Sekarang rumah baru tempat supplement dekat bawah, jadi saya terlepas selalu nak kasi yaya makan. Salah saya!!

Sebab kalau korang nak tahu, sepanjang usia dia 3 tahun lebih dia tak pernah demam lebih dari satu hari.

Tapi takpe saya anggap semua ni pengajaran.

Sekarang influenza sedang mengganas sangat sebab ramai orang balik bercuti dari luar negara.

Yang mana ada anak kecik kekal dalam rumah. Banyakkan minum minuman elektrolit Performance Drink. Ambil Omega Guard dan immune booster Nutriferon serta Vitamin C wajib bagi konsisten setiap hari.
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Jika andai kata ada yang dah terkena, demam lebih daripada 2 hari terus bawak ke hospital utntuk test influenza.

Silap saya sebab saya tertinggal Omega Guard dan tak berikan immune booster Nutriferon secara konsisten.

Saya remind korang siap-siap supaya tak ulang silap saya.

Rezeki anak saya Yaya, influenza dia tak teruk. Tapi ada kanak-kanak kat sini yang sampai paru-paru dan otak affected sebab influenza.

Semoga perkongsian pengalaman menjaga dan ubati anak kena menghidap wabak Influenza A ini bermanfaat untuk semua.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Perbezaan Antara Influenza A B C dan H1N1 serta Selsema Biasa

Perbezaan Antara Influenza A B C dan H1N1 serta Selsema Biasa
Perbezaan Antara Influenza A B C dan H1N1 serta Selsema Biasa
Perbezaan Antara Influenza A B C dan H1N1 serta Selsema Biasa | Influenza atau flu adalah penyakit berjangkit disebabkan oleh virus influenza. Terdapat 3 jenis virus influenza iaitu A,B dan C.

Influenza A, influenza B dan influenza C
Ketiga-tiga jenis influenza ini boleh menjangkiti manusia.

Virus Influenza A
Boleh menjangkiti kedua-dua, manusia dan binatang meskipun lebih kerap berlaku dalam kalangan manusia. Binatang yang dijangkiti kebiasaannya tidak menunjukkan tanda-tanda sakit. Antara yang boleh dijangkiti adalah ayam, itik, babi dan kuda.

Virus ini sering menyebabkan epidemik (penyakit yang kerap berlaku di sesuatu tempat) dan juga pandemik (epidemik di beberapa buah negara atau rantau).

Virus Influenza B
Hanya ditemui di dalam kalangan manusia sahaja. Jangkitan virus B mungkin lebih ringan berbanding virus A. Namun, ia masih berpotensi menyebabkan penyakit dan simptom yang teruk. Tidak seperti virus A, ia tidak dikelaskan mengikut subjenis dan tidak menyebabkan pandemik.

Virus Influenza C
Menyebabkan penyakit paling ringan antara jenis influenza yang lain. Kadangkala, orang yang dijangkiti tidak menunjukkan sebarang tanda atau simptom. Jangkitan virus ini juga jarang berlaku.

Adakah influenza sama dengan demam selesema?

Tidak. Persamaan yang ada ialah Influenza dan selesema biasa, kedua-duanya disebabkan oleh virus. Tapi virus yang berbeza.

Secara amnya simptom flu lebih teruk dan berlaku secara tiba-tiba. Berbeza dengan selesema biasa yang kebiasaannya ringan dan datang secara beransur.

Perbandingan antara influenza dan demam selesema

Perbezaan Antara Influenza A B C dan H1N1 serta Selsema Biasa
Perbezaan Antara Influenza A B C dan H1N1 serta Selsema Biasa

Influenza A H1N1
Influenza A H1N1 adalah sejenis penyakit berjangkit pada saluran pernafasan yang disebabkan oleh virus influenza A (H1N1). Ia merupakan sebahagian daripada influenza bermusim (seasonal influenza). Ini disebabkan cara jangkitan, tanda-tanda jangkitan dan risiko untuk mendapat jangkitan dan komplikasi akibat Influenza A (H1N1) adalah serupa dengan influenza bermusim (seasonal influenza) yang lain.

Gejala/tanda-tanda jangkitan virus influenza A (H1N1) adalah serupa dengan gejala Influenza-like-Illness (ILI) iaitu seperti demam, batuk, sakit tekak, selesema, sakit badan, sakit kepala, badan berasa sejuk dan lesu. Terdapat juga individu yang dijangkiti virus ini mengalami cirit-birit dan muntah.

Di rantau tropika seperti Malaysia musim penularan influenza berlaku sepanjang tahun.

DAH BACA KE? Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza

Cara Mencegah Jangkitan Influenza

Dr Shazril Shaharuddin atau Dr Say berkongsi mengenai cara mencegah jangkitan influenza.

5 tips yang boleh diikuti supaya tidak dijangkiti virus influenza :

1) Jaga kebersihan
Sering kali kita terlihat, ramai orang yang menutup mulut atau hidungnya ketika bersin dan juga batuk. Tetapi perlu diingatkan juga supaya mencuci tangan dengan sabun dan air bersih yang mengalir supaya kuman di telapak tangan tidak tersebar di merata tempat. Secara tidak langsung dapat mengelakkan virus influenza ini dijangkiti.

2) Pakai topeng muka
Tutup mulut atau hidung dengan tisu kering apabila batuk atau bersin. Selain itu, pakai topeng muka supaya titisan cecair dari mulut dan hidung tidak tersebar ke orang lain.

3) Jauhi tempat sesak
Apabila terkena jangkitan selesema ataupun flu, jauhkan diri daripada tempat yang sesak. Juga elakkan diri daripada mendekati orang-orang yang batuk atau selesema dan hindari bersentuhan dengan orang luar negara atau pelancong asing yang dijangkiti influenza atau flu burung.

Memakai penutup muka (face mask) dapat elakkan titisan cecair dari mulut dan hidung tersebar pada orang lain.

4) Pemakanan dan diet sihat
Jamah hidangan mengikut piramid makanan seimbang dan tidak membeli makanan luar yang terdedah di persekitaran kotor. Selain itu, galakkan diri untuk lebih aktif bergerak dan berpeluh dalam kehidupan seharian.

BACAAN LANJUT : Kebaikan Buah Labu Kuning dalam Al Quran Untuk Kesihatan

Tips Semulajadi Supaya Tidak Dijangkiti Virus Influenza

Kami mencadangkan Set Perlindungan Kesihatan.

1. Nutriferon
• Bertujuan untuk tingkatkan atau boost sistem imun tubuh iaitu interferon.
• Interferon ini ialah sejenis protein yang dihasilkan oleh tubuh secara semulajadi untuk melawan virus, bakteria, parasit atau sel tumor.
• Kewujudan dan fungsi interferon dikenalpasti dan ditemui oleh Dr. Yasuhiko Kojima, ahli imunologi terkenal di dunia dari University Tokyo pada tahun 1954.
• Dihasilkan daripada tumbuh-tumbuhan seperti biji labu, bunga sunflower, honeysuckle Jepun dan biji plantagi yang mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh.

2. Vitalea for Children
• Multivitamin yang dicipta khas untuk memenuhi keperluan nutrisi kanak-kanak
• Dicipta berdasarkan kajian saintis dan pakar nutrisi Shaklee selama lebih 100 tahun, maka formula baru Vitalea for Children ini mengandungi 18 Vitamin dan Mineral yang sangat penting untuk tumbesaran kanak-kanak
• Diformulakan ‘Tooth-Friendly’ yang mengandungi kemanisan semulajadi dengan xylitol, yang mana mengurangkan risiko kaviti pada gigi kanak-kanak

3. Chewable-C Plus
• Dihasilkan daripada sumber tumbuhan semulajadi
• Mengandungi Citrus Bioflavonoids Complex 24mg untuk penyerapan Vitamin C dengan lebih optimum
• Bebas daripada pewarna, perisa dan pemanis tiruan
• Dos lebih rendah iaitu 100mg Vitamin C untuk setiap tablet
• Sangat mudah dikunyah dan ditelan oleh kanak-kanak kerana saiz tabletnya yang kecil
• Botol yang bersaiz kecil dan sangat mudah untuk dibawa ke mana-mana.

4. Performance Drink
• Minuman elektrolit dengan kajian klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air
• Minuman isotonik yang tidak ada kandungan gas karbonat
• Mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah. Mudah diserap untuk tenaga yang segera.
• Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari iaitu campuran unik karbohidrat dan kandungan garam. Karbohidrat membantu menggantikan semula tenaga yang hilang.
• Dapat mengawal paras cecair didalam badan agar badan kita terlalu kering dan tidak terlalu banyak

5. Mealshakes
• Lengkap dengan vitamin yang diperlukan oleh anak-anak
• Membekalkan protein untuk tumbesaran mereka. Lebih-lebih lagi bagi anak yang telah berhenti meminum susu.
• Mengandungi Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Zinc dan Selenium sebagai anti-oksidaan untuk sistem imun anak-anak
• Mengandungi Vitamin B yang lengkap, Zat Besi untuk membentuk sel darah merah yang sihat.
• Mengandungi Asid Folik, Biotin dan Kalsium dan Magnesium untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses tumbesaran.

Semoga perkongsian ini memberikan manfaat dalam kita memahami perbezaan Influenza A, B, C dan selsema biasa serta bersama mencegah dan mengawal penularan wabak ini. InshaAllah

Jika anda berminat ingin mendapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca

Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza

Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza
Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza
Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza | Penyakit influenza merupakan jangkitan oleh virus influenza yang menyebabkan gejala seperti demam selesema atau flu, sakit tekak, batuk, sakit kepala, sakit otot, sakit sendi dan kelesuan.

Virus influenza disebarkan melalui udara apabila seseorang yang dijangkiti influenza bersin atau batuk. Ia juga boleh disebarkan melalui sentuhan pada permukaan-permukaan yang tercemar. Justeru, orang ramai dinasihatkan untuk sentiasa mengamalkan langkah-langkah pencegahan berikut:

1. Mengekalkan tahap kebersihan diri yang tinggi;
2. Kerap membasuh tangan dengan menggunakan air dan sabun, atau hand sanitizer;
3. Mengamalkan adab batuk / bersin yang baik;
4. Tidak bergaul dengan orang yang bergejala flu; dan
5. Sentiasa mengamalkan cara hidup sihat.

Mereka yang mempunyai gejala jangkitan influenza dinasihatkan untuk berehat di rumah dan tidak mengunjungi tempat-tempat tumpuan awam atau tidak bertemu dengan orang lain. Sekiranya perlu bertemu dengan orang lain, pakai penutup mulut dan hidung (face mask). Pemakaian surgical mask atau 3-ply mask dengan cara yang betul adalah memadai untuk mengelakkan penularan virus. Orang ramai dinasihatkan agar mendapat rawatan segera di fasiliti kesihatan sekiranya gejala berterusan atau bertambah teruk.

Kepada ibu bapa, selain ikhtiar jaga kesihatan diri, jaga kebersihan, ambil suntikan vaksin Influenza, sebaiknya mohonlah juga perlindungan daripadaNya.

Sebagaimana yang dikongsikan oleh Ustaz Farid Rashidi ini, ada doa yang boleh mak ayah baca malah hafaz untuk memohon padaNya agar dihindari dari bencana sebegini.

Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza

Kata Ustaz, “Sekarang ni kan musim wabak Influenza. Bagi yang ada anak-anak, sudah tentu ibu bapa pakat risau.

Bukan saja wabak penyakit, juga memohon dihindarkan bala bencana lainnya juga.

Apa kata, mari kita sama-sama amalkan doa ini. Yang dah hafaz Alhamdulillah. Yang nak hafaz, silakan.”

Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza
Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza
Begini bunyi doanya:
Allahumma inni a’uuzubika min jahdil bala’. Wa darkish shaqa’. Wa suu il qadha’. Wa shamaatatil a’da’.

Maksudnya:
“Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari bala atau bencana, kesukaran hidup, buruknya takdir serta hinaan atau cemuhan orang-orang yang memusuhi.”
[Sahih Bukhari]

Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza

Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza
Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza
Semoga doa minta elak dan dijauhkan segala penyakit wabak influenza ini bermanfaat untuk semua.

Jika anda ingin dapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.
Teruskan Membaca