Vitamin C kunyah atau telan? Vita-C Plus dan Chewable-C Plus


Setiap kali nak mendapatkan suplemen vitamin C, pasti ramai orang tertanya-tanya. Vitamin C ni ambil kunyah atau telan? Mana satu cara pengambilan yang betul?

Sesetengah vitamin boleh dikurangkan oleh asid pencernaan dalam perut. Oleh itu, cara alternatif untuk pengambilan vitamin sama ada cecair atau pil lembut yang diletakkan di bawah lidah - sublingual.

Penyerapan
Persediaan vitamin sublingual diserap melalui membran mukus di bawah lidah. Kawasan mulut mengandungi sejumlah besar saluran darah kecil yang dipanggil kapilari. Vitamin melalui membran mukus secara langsung ke kapilari dan diangkut ke dalam aliran darah melalui saluran darah yang lebih besar.

Kecekapan
Vitamin sublingual secara langsung diserap ke dalam aliran darah, tanpa masuk ke sistem penghadaman. Keputusannya, vitamin lebih cepat diserap. Selepas diuji, ternyata kandungan vitamin dalam darah adalah tinggi selepas 10-15minit pengambilan vitamin secara sublingual ataupun 'kemam', yang biasanya lebih cepat daripada vitamin atau ubat yang diambil melalui laluan mulut atau telan begitu sahaja.

Keberkesanan
Seperti yang dilaporkan oleh kajian PubMed, " kajian terkawal rawak untuk menilai keberkesanan sublingual dan oral vitamin dalam mengurangkan jumlah paras homosistein serum," tidak ada perbezaan dalam beredar tahap darah vitamin yang diambil sublingually atau ditelan.

Ini bermakan tahap keberkesanan adalah sama, samada melalui oral ataupun sublimgual. Cuma, tahap penyerapan lebih cepat jika secara sublingual berbanding oral.

Shaklee mempunyai 2 jenis pilihan vitamin C yang boleh diambil secara telan atau pun kunyah.

Vitamin C yang boleh ditelan terus ialah Sustained Release Vita-C Plus manakala Chewable-C Plus boleh diambil secara kunyah.

SR Vita-C Plus lebih sesuai ditelan kerana rasanya yang sangat masam. Ini kerana sebiji tablet bersamaan dengan 7 1/2 biji buah oren.

Chewable-C Plus pula mempunyai rasa sitrus yang enak. Juga ditambah dengan serbuk rosehips, bioflavonoid sitrus dan hesperidin untuk meningkatkan fungsi vitamin C.

Semoga perkongsian info ini dapat membantu para pembaca untuk memilih jenis suplemen Vitamin C yang sesuai.


Kepada para pembaca yang ingin dapatkan lebih maklumat mengenai promosi Vitamin C Shaklee, boleh hubungi kami


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

0 comments:

Catat Ulasan