Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi

Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi
Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi

Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi | Rata-rata ibu mengatakan pengalaman bersalin dengan cara induce menyakitkan. Mereka lebih memilih untuk bersalin secara normal tanpa dipaksa bersalin induce.

Alhamdulilah, masa anak pertama memang tak induce tapi 2 hari menahan sakit main-main cuma belum over-due jadi doc tak induce and tunggu deliver secara normal je.
Alhamdulilah bersalin secara normal tanpa induce masa anak pertama.

Bagi ibu-ibu yang berhajat untuk cuba bersalin tanpa induce, di sini saya nak share pengalaman saya sendiri yang berikhtiar mengambil GLA Complex Shaklee sebagai natural inducer ☺️

Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi
Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi

Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi
Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi


Maha suci Allah yang menjadikan setiap sesuatu kejadian . Apabila DIA berkata jadi, maka jadilah sesuai peraturanNYA.

My second prengnancy sebenarnya tapi sebaik pengalaman bersalin anak pertama 2 hari menahan sakit jadi saya mula gali informasi dan amalkan segala amalan yang disyorkan untuk mudah dan cepat bersalin.

Alhamdulillah sepanjang prengnant memang takda alahan atau sebaliknya Allah anugerahkan tenaga luar biasa walaupun bekerja apa semua. Mungkin sebab sepanjang hamil saya mengamalkan Set Prenatal Shaklee. Ini sebagai ikhtiar saya sendiri. Dan Alhamdulilah sangat membantu!

Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi
Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi


Tapi bila nak jadi cerita, bila semakin dekat tarikh bersalin, baby semakin rasa selesa berada didalam. 
Sampai satu tahap, saya rasa semua tips bersalin yang saya buat 'didnt work for me'. Takde tanda-tanda langsung untuk bersalin. 

Sebab nak sangat bersalin awal haha kiranya dah cukup minggu la.
Tidur malam plak semakin lena. Kadang bila terjaga pagi rasa pelik, kenapa tidur bertambah lena sedangkan tarikh edd semakin hampir. Kalau ikut sebelum-sebelum ni waktu dah hujung-hujung memang jarang tidur malam. Sana sini sakit. Tak selesa. Mungkin penangan Ostematrix sama kot.
Last check up ada dalam 10 hari lagi sebelum due.

Seperti yang dijangka. Doktor bagi masa seminggu, kalau tak bersalin juga beliau minta saya terus ke hospital serah diri untuk diinduce. 
Allah rasa seram sejuk rasa bila dengar perkataan induce. Sebab bukan apa, sebab banyak dengar cerita itu ini kan. Hehe Masa tu Hanya Allah je yang tahu. Sambil usap-usap perut, berdoa dan terus berfikir Apa lagi yang perlu aku buat ya Allah..
Rabbi yassir wala tuassir..

Kebetulan nak jadi cerita ada berwasap sembang- sembang dengan upline dia tanya bila due apa semua. Then terbuka cerita dia suggest cuba amik gla complex sebagai Natural Inducer. Saya tanya banyak kali juga betul ke boleh kalau boleh saya nak amik. Awalnya saya bimbang juga, tak berani nak ambil sebab maklumat ni tak meluas lagi. Tapi bila saya Google, dapat maklumat mengenai Evening Primrose Oil (EPO), barulah saya ada kekuatan untuk nekad ambil GLA shaklee yang mengandungi khasiat dua kali ganda lebih EPO.

Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi
Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi

Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi
Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi

Then tak fikir apa dah memang nekad ikhtiar dengan GLA shaklee. 
Bismillahitawakkaltu'alallah. 

Saya makan dua biji sebelum tidur selama seminggu lebih. Then satu malam tu mula rasa tak selesa, then terjaga jam 1 pagi terus solat hajat mintak dipermudahkan semua urusan sebab taknak induce atau overdue.

Lepas solat rasa nak terkucil then pergi  ke bilik air tengok tengok ada turun tanda "darah". Masa tu rasa gembira tak terkata. Menangis sorang-sorang sebab tanda ni memang yang saya tunggu-tunggu . Tak fikir lagi sakitnya bersalin, yang ada dalam kepala ni syukur akhirnya takpayah nak serah diri. terus je pergi  bagitau suami dah turun tanda. Then mandi siap siap terus ke hospital.

Sebelum pergi hospital sempat lagi bancuh ESP bawak bekal kt dalam labour room fikir apa tau risau plak lama dalam labour room nanti lapar πŸ˜‚

On the way ke hospital kira sampai ke hspital dalam jam 2 lebih juga saya masih boleh control sakit contraction then bila sampai dah urus apa semua doc cek bukaan terkejut sebab dah buka 4cm!
Sekali lagi saya rasa MasyaAllah !

Setiap dua jam mcm tu bukaan 2cm then tepat jam 5:45 pagi saya selamat melahirkan anak ke 2 dengan bukaan 9cm

Alhamdulillah-thumma Alhamdulillah-thumma Alhamdulillah.  Syukur yang tidak berbelah bagi. Sambil peluk baby saya tika sedang dijahit tanpa dibius. 
Alhamdulillah. Akhirnya.

MasyaAllah nya lagi , selepas bersalin pada hari yang sama tenaga saya sangat luar biasa. Doc cakap masa sebelum bersalin tu jangan teran kalau tak rasa takut habis tenaga. Tapi saya rasa ok je. Dah selesai semua suruh lagi nurse amik baki esp minum sebelum bersalin tadi. Ada lagi citenya memang kenyang and bertenaga la πŸ˜‚

Jadi nak dijadikan ceritanya, syukur Alhamdulilah selama seminggu lebih amik GLA Complex Shaklee ni membantu untuk natural induce.
Terdetik juga dihati kalaulah ambil GLA Complex Shaklee lebih awal tentu dapat bertemu baby lebih awal.

Tapi kita hanya mampu merancang, yang menentukannya Allah.
Tq Allah ♥️
Alhamdulillah, usaha itu dari kita, izin itu dari Allah. 

Pengalaman Bersalin Anak Normal Tanpa Ubat Induce Semulajadi


Jika anda ada sebarang pertanyaan atau persoalan, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

1 ulasan:

  1. begitu besar pengorbanan ibu melahirkan anak2 mereka ke dunia. Kesakitan yg dirasa sgt kuat sekali.

    BalasPadam