Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee

Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee | Alhamdulillah setiap bulan bonus Shaklee akan masuk ke dalam akaun bank pengedar dan ahli Shaklee.

Bonus Shaklee ni akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank. Teringat dulu duit bonus Shaklee akan dapat melalui cek dan Umi kena pi clear kan cek tu kat bank. Kenangan yang takkan dilupakan, haha

Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Tapi sekarang dah mudah sangat, duit bonus Shaklee terus masuk je ke dalam akaun bank. Bonus Shaklee akan diberikan kepada pengedar dan ahli Shaklee yang layak untuk terima.

Cara Kiraan Bonus Shaklee

Dalam Shaklee tak ada bonus untuk sign up ahli baru dan tiada bonus untuk pairing seperti yang diamalkan dalam MLM lain. Bonus yang diberikan adalah melalui prestasi sales yang dibuat dan prestasi kepimpinan semata-mata.

Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Berikut adalah jenis-jenis Bonus dalam Shaklee :

1) Retail Profit
Ini bonus yang paling senang nak faham sebab ini adalah asas dalam jual beli :

Harga Jual - Harga Kos = Untung

Contoh :
Harga Pasaran (Harga Jual) Produk A ialah RM100
Harga Ahli (Harga Kos) Produk A ialah RM70
Untung atau Retail Profit daripada Produk A ialah RM100 - RM70 = RM30

2) Performance Bonus

Juga dikenali sebagai Bonus Prestasi terbahagi kepada 2 jenis iaitu Personal Bonus (Bonus Jualan Individu) dan Net Personal Bonus (Bonus Jualan Kumpulan).

Melalui laman web ahli yang disediakan oleh Shaklee, kita boleh memantau perkembangan dan prestasi anak, cucu, cicit Shaklee yang berada dalam organisasi kita. Mereka yang belum mencapai tahap "effective business leader" iaitu belum menjadi Supervisor atau tidak "effective" menjadi Supervisor akan dimasukkan dalam "Personal Group" kita.

Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Sebelum kita tahu cara kiraan bonus Shaklee, setiap produk Shaklee mempunyai nilainya tersendiri yang dipanggil Unit Value (UV). UV peribadi pula dipanggil Personal UV (PUV) manakala UV organisasi kita (UV mereka yang telah menjadi leader tidak boleh dimasukkan) pula dipanggil Group UV (GUV). Syarat minima untuk mendapatkan Bonus Shaklee ialah kita berjaya membuat jualan sebanyak 30PUV dan 150GUV.

Personal Bonus

Pengedar Shaklee akan mendapat Personal Bonus apabila menjual produk kepada pelanggan.

Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Contoh kiraan Personal Bonus

Victor ialah seorang ahli Shaklee dengan 1500PUV
Ethan mendaftar sebagai ahli Shaklee di bawah Victor dengan 1000PUV
Suknit mendaftar sebagai ahli Shaklee di bawah Ethan dengan 500PUV

PUV Victor, Ethan dan Suknit masing-masing melebihi 30PUV, justeru layak dapat bonus

Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
GUV Victor ialah 1500 + 1000 + 500 = 3000GUV - layak bonus 21%
GUV Ethan ialah 1000 + 500 = 1500GUV - layak bonus 14%
GUV Suknit masih 500GUV - layak bonus 8%

Oleh itu, Victor dapat Personal Bonus sebanyak RM976.50
Ethan pula dapat Personal Bonus sebanyak RM434.00
Dan Suknit pula dapat Personal Bonus sebanyak RM124.00

Net Personal Bonus

Untuk memastikan tiada unsur penindasan berlaku, Net Personal Bonus tidak akan diberikan jika upline mendapat peratusan bonus lebih rendah atau sama dengan downline nya. Jadi, upline kena lebih bekerja keras berbanding downlinenya untuk mendapatkan Net Personal Bonus ini.

Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Net Personal Bonus ini akan dikira ke atas PUV organisasi kita sehingga generasi ke-6 saja selagi mana mereka berada dalam "Personal Group" kita seperti yang dinyatakan di atas. Peratusan bonus yang kita terima juga akan berkurangan jika downline telah mengambil hak mereka dalam Personal Bonus masing-masing.

Contoh kiraan Net Personal Bonus

Victor ialah seorang ahli Shaklee dengan 1500PUV
Ethan mendaftar sebagai ahli Shaklee di bawah Victor dengan 1000PUV
Suknit mendaftar sebagai ahli Shaklee di bawah Ethan dengan 500PUV

Victor mendapat Net Personal Bonus sebanyak 7% (21%-14%) daripada Ethan iaitu RM217.00
Victor mendapat Net Personal Bonus sebanyak 13% (21%-8%) daripada Suknit iaitu RM201.50

Ethan mendapat Net Personal Bonus sebanyak 6% (14%-8%) daripada Suknit iaitu RM93.00

Nota : Sekiranya Ethan atau Suknit telah mendapat Personal Bonus sebanyak 21% dan melayakkan mereka menjadi seorang leader iaitu Supervisor, Victor tidak mempunyai hak untuk mendapatkan Net Personal Bonus daripada mereka (21%-21% = 0%), sebaliknya Victor akan dapat Leadership Bonus.

Leadership Bonus

Juga dikenali sebagai Bonus Kepimpinan yang boleh dituntut sehingga generasi ke-6 sahaja.

Melalui laman web yang disediakan oleh Shaklee kepada para pengedar Shaklee, pengedar Shaklee boleh memantau perkembangan dan prestasi anak, cucu, cicit Shaklee yang sudah bergelar "effective business leader" dalam organisasi. Mereka ini telah menjadi Supervisor atau telah "effective" menjadi Supervisor dan ke atas dimasukkan dalam kumpulan Breakaway Summary.

Kenapa dipanggil "breakaway"?
Sebab mereka ialah leader yang mempunyai organisasi masing-masing. Secara tidak langsung mereka telah "break" ataupun telah "putus" rantaian dengan kita dari segi GUV. Oleh itu, sebagai mentor mereka, kita tidak layak untuk mendapatkan Net Personal Bonus seperti di atas sebaliknya kita hanya layak untuk memperolehi Leadership Bonus sahaja daripada leader-leader yang telah dilahirkan dalam organisasi kita.

Leadership Bonus ini boleh dituntut daripada generasi 1 sehinggalah generasi ke-6 dalam organisasi. Ini adalah Bonus yang terbesar dalam Shaklee sesuai dengan matlamat Shaklee untuk melahirkan seramai mungkin Business Leader

Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Bonus Shaklee 2020 Setiap 14hb dan Cara Kiraan Bonus Shaklee
Nota : Leadership Bonus Senior Supervisor sehingga generasi ke-3
Leadership Bonus Coordinator sehingga generasi ke-4
Leadership Bonus Senior Coordinator sehingga generasi ke-4
Leadership Bonus Key Coordinator sehingga generasi ke-5
Leadership Bonus Senior Key Coordinator sehingga generasi ke-5
Leadership Bonus Master Coordinator sehingga generasi ke-6

Peratus bonus 2% hingga 5% nampak macam kecil, tapi semakin banyak Business Leader dilahirkan dalam organisasi kita, semakin banyak Leadership Bonus yang akan kita perolehi.

Setakat itu sahaja Cara Kiraan Bonus Shaklee untuk membolehkan pengedar Shaklee dapat bonus Shaklee pada setiap 14hb di tengah bulan. Semoga bermanfaat untuk anda yang membaca post ini.

Jika anda ingin menghubungi Umi,
sila click gambar dibawah untuk terus ke Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

13 ulasan:

  1. Bestny umi .shaklee pn ade bonus kn..

    BalasPadam
  2. wah best tu! bisnes dari rumah pun syok ni!

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah.Rezeki kan Umi,selagi ada ikhtiar.

    BalasPadam
  4. Untung sape yg join

    BalasPadam
  5. alhamdulilah. semoga sentiasa murah rezeki

    BalasPadam
  6. Syok sungguh bila dapat bonus tu.

    BalasPadam
  7. alhamdulillah.. nak dpt bonus nie pun bukan senang.. semoga terus sukses yer

    BalasPadam
  8. alhamdulillah bestnya kak, moga dapat bonus ribu-ribu kak ... fuhhh fuhhh

    BalasPadam
  9. bisness online.. :p

    BalasPadam
  10. Alhamdulillah.. semoga murah rezeki

    BalasPadam
  11. kalau yang dapat ke luar negeri tu, kira bonus juga ke? or ada term lain?

    BalasPadam