Cara Mencegah Jangkitan dan Tips Tidak Dijangkiti Virus Influenza

Cara Mencegah Jangkitan dan Tips Tidak Dijangkiti Virus Influenza
Cara Mencegah Jangkitan dan Tips Tidak Dijangkiti Virus Influenza
Cara Mencegah Jangkitan dan Tips Tidak Dijangkiti Virus Influenza | Ibu bapa makin risau mengenai kesihatan anak-anak semenjak penularan wabak Influenza di tahun 2020 kini.

Setiap kali menghantar anak ke sekolah, kita juga sedar mereka boleh jatuh sakit dengan mudah. Anak akan selalu kerap demam on off sejak masuk taska dan sekolah. Apabila sudah sembuh sekalipun, anak-anak mungkin akan pulang dari sekolah dan dapat sakit semula! Ketika ini lah kita terfikirkan kenapa kita tak berikan suplemen dan vitamin untuk imunisasi dan antibodi tubuh anak untuk anak yang selalu dapat demam dan flu selsema.

BACAAN LANJUT : Influenza Simptom, Perbezaan Dengan Selsema Biasa dan Pencegahan

Ini kerana sekolah dan tadika adalah kawasan pengumpulan bakteria dan virus. Kanak-kanak bermain rapat bersama di dalam satu tempat, berkongsi makanan dan tidak membasuh tangan dengan kerap.

Kanak-kanak di bawah usia 2 tahun menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk dimasukkan ke hospital akibat influenza.

Kalau anak kita dibawah umur 2 tahun ada mengalami tanda seperti di bawah, ibu bapa dinasihatkan untuk terus bawa anak-anak ke hospital.

1. Pernafasan jadi laju
2. Taknak minum susu
3. Batuk berkahak
4. Anak tiba-tiba jadi tidak aktif
5. Suhu badan naik tinggi mendadak

Sesetengah kanak-kanak, seperti yang mempunyai masalah kesihatan kronik seperti asma atau lelah, sindrom nefrotik dan lain-lain boleh dijangkiti dengan lebih teruk sehingga membabitkan kematian.

Virus influenza tersebar melalui titisan cecair yang dipindahkan ke udara apabila individu yang sakit itu batuk, bersin atau bercakap.

BACAAN LANJUT : Cara Influenza Berjangkit dan Cara Merawat Jangkitan Influenza

Kanak-kanak mungkin dijangkiti influenza dengan menyentuh permukaan atau permainan yang sudah disentuh oleh seseorang dijangkiti influenza dan kemudian menyentuh hidung, mulut atau mata mereka. Virus ini boleh terus hidup di permukaan selama dua hingga lapan jam.

Kanak-kanak juga menyimpan virus itu untuk tempoh yang lebih lama berbanding orang dewasa dan boleh menyebarkan influenza selama 10 hari atau lebih selepas simptom bermula.

Cara Mencegah Jangkitan Influenza

Dr Shazril Shaharuddin atau Dr Say berkongsi mengenai cara mencegah jangkitan influenza.

5 tips yang boleh diikuti supaya tidak dijangkiti virus influenza :

1) Jaga kebersihan
Sering kali kita terlihat, ramai orang yang menutup mulut atau hidungnya ketika bersin dan juga batuk. Tetapi perlu diingatkan juga supaya mencuci tangan dengan sabun dan air bersih yang mengalir supaya kuman di telapak tangan tidak tersebar di merata tempat. Secara tidak langsung dapat mengelakkan virus influenza ini dijangkiti.

2) Pakai topeng muka
Tutup mulut atau hidung dengan tisu kering apabila batuk atau bersin. Selain itu, pakai topeng muka supaya titisan cecair dari mulut dan hidung tidak tersebar ke orang lain.

3) Jauhi tempat sesak
Apabila terkena jangkitan selesema ataupun flu, jauhkan diri daripada tempat yang sesak. Juga elakkan diri daripada mendekati orang-orang yang batuk atau selesema dan hindari bersentuhan dengan orang luar negara atau pelancong asing yang dijangkiti influenza atau flu burung.

Memakai penutup muka (face mask) dapat elakkan titisan cecair dari mulut dan hidung tersebar pada orang lain.

4) Pemakanan dan diet sihat
Jamah hidangan mengikut piramid makanan seimbang dan tidak membeli makanan luar yang terdedah di persekitaran kotor. Selain itu, galakkan diri untuk lebih aktif bergerak dan berpeluh dalam kehidupan seharian.

BACAAN LANJUT : Kebaikan Buah Labu Kuning dalam Al Quran Untuk Kesihatan


5) Vaksin flu
Cara melalui vaksinasi yang sudah digunakan sejak lebih 60 tahun.

Apabila imuniti badan rendah, kita senang dijangkiti penyakit. Imuniti badan boleh rendah jika kita kurang rehat, stres, pemakanan dan diet yang tidak seimbang serta waktu tidur yang tidak cukup.

Ibu bapa dan penjaga perlu ingat jika sistem imun kanak-kanak bawah 5 tahun dan warga tua berusia 65 tahun ke atas ini pada tahap rendah, akan lebih senang dijangkiti demam, juga batuk dan selesema.

Amalkan gaya hidup sihat, dapatkan vaksin supaya kita dapat kurang komplikasi dan tidak mudah dijangkiti virus influenza.

Tips Semulajadi Supaya Tidak Dijangkiti Virus Influenza

Kami mencadangkan Set Perlindungan Kesihatan.

1. Nutriferon
• Bertujuan untuk tingkatkan atau boost sistem imun tubuh iaitu interferon.
• Interferon ini ialah sejenis protein yang dihasilkan oleh tubuh secara semulajadi untuk melawan virus, bakteria, parasit atau sel tumor.
• Kewujudan dan fungsi interferon dikenalpasti dan ditemui oleh Dr. Yasuhiko Kojima, ahli imunologi terkenal di dunia dari University Tokyo pada tahun 1954.
• Dihasilkan daripada tumbuh-tumbuhan seperti biji labu, bunga sunflower, honeysuckle Jepun dan biji plantagi yang mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh.

2. Vitalea for Children
• Multivitamin yang dicipta khas untuk memenuhi keperluan nutrisi kanak-kanak
• Dicipta berdasarkan kajian saintis dan pakar nutrisi Shaklee selama lebih 100 tahun, maka formula baru Vitalea for Children ini mengandungi 18 Vitamin dan Mineral yang sangat penting untuk tumbesaran kanak-kanak
• Diformulakan ‘Tooth-Friendly’ yang mengandungi kemanisan semulajadi dengan xylitol, yang mana mengurangkan risiko kaviti pada gigi kanak-kanak

3. Chewable-C Plus
• Dihasilkan daripada sumber tumbuhan semulajadi
• Mengandungi Citrus Bioflavonoids Complex 24mg untuk penyerapan Vitamin C dengan lebih optimum
• Bebas daripada pewarna, perisa dan pemanis tiruan
• Dos lebih rendah iaitu 100mg Vitamin C untuk setiap tablet
• Sangat mudah dikunyah dan ditelan oleh kanak-kanak kerana saiz tabletnya yang kecil
• Botol yang bersaiz kecil dan sangat mudah untuk dibawa ke mana-mana.

4. Performance Drink
• Minuman elektrolit dengan kajian klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air
• Minuman isotonik yang tidak ada kandungan gas karbonat
• Mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah. Mudah diserap untuk tenaga yang segera.
• Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari iaitu campuran unik karbohidrat dan kandungan garam. Karbohidrat membantu menggantikan semula tenaga yang hilang.
• Dapat mengawal paras cecair didalam badan agar badan kita terlalu kering dan tidak terlalu banyak

5. Mealshakes
• Lengkap dengan vitamin yang diperlukan oleh anak-anak
• Membekalkan protein untuk tumbesaran mereka. Lebih-lebih lagi bagi anak yang telah berhenti meminum susu.
• Mengandungi Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Zinc dan Selenium sebagai anti-oksidaan untuk sistem imun anak-anak
• Mengandungi Vitamin B yang lengkap, Zat Besi untuk membentuk sel darah merah yang sihat.
• Mengandungi Asid Folik, Biotin dan Kalsium dan Magnesium untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses tumbesaran.

Bagi membantu anak-anak dalam menghadapi masalah kesihatan dalam meningkatkan fungsi sistem imun, ada promosi menarik sepanjang bulan Januari 2020 ini.

Promosi Set Perlindungan Kesihatan Untuk Seisi Keluarga

Cara Mencegah Jangkitan dan Tips Tidak Dijangkiti Virus Influenza
Cara Mencegah Jangkitan dan Tips Tidak Dijangkiti Virus Influenza
Performance Drink
Beli 2 tong diskaun 5%
RM 282.63

Mealshakes
Beli 2 tong diskaun 5%
RM 228

Nutriferon
Beli 2 kotak diskaun 5%
RM 361

Chewable Vita-C
Beli 2 botol diskaun 5%
RM 97.38

Chewable Vitalea Multivitamin
Beli 2 botol diskaun 5%
RM 211.38

Jika anda berminat ingin dapatkan produk Shaklee,
boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

9 ulasan:

  1. Thanks info berguna.

    BalasPadam
  2. Good info. Tq sharing ๐Ÿ˜˜

    BalasPadam
  3. moga kita dijauhkan dari terjangkit masalah influenza ini ye kak

    BalasPadam
  4. katanya harga vaksin RM60 tu pun dah sold out

    BalasPadam
  5. Thank you for sharing!! ^^ lagi2 skarang tengah kecoh pasal isu ni... moga2 dijauhkan :D

    BalasPadam
  6. Terima kasih share ilmu bermanfaat ni. Risau musim Influenza skrg ni. Moga anak2 kita terhindar dari penyakit berbahaya hendaknya

    BalasPadam
  7. Tue la... Takut nie nak pi tempat awam dan mall

    BalasPadam
  8. good tips tq for sharing

    BalasPadam
  9. sangat penting untuk menjaga kebersihan diri kita musim wabak macam ni...

    BalasPadam