Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat

Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat
Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat
Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat | Islam mewajibkan bersunat untuk lelaki. Bersunat mengurangkan risiko jangkitan kuman pada salur kencing, mengurangkan risiko keradangan dan kanser zakar.

Bersunat membabitkan pemotongan penghujung kulit yang menutup penghujung zakar.
Secara amnya bersunat membuang anggota tubuh yang menjadi tempat di mana kotoran, virus dan najis terperangkap.

Teknik Bersunat Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Gam

Pakar bedah Pediatrik Pusat Perubatan Prince Court Dr Syariz berkata, terdapat tiga kaedah berkhatan iaitu secara konvensional (potong dan jahit), klamp (penggunaan klamp dan potong) dan terbaharu sutureless (potong dan gam tisu dermabond).

1) Kaedah Konvensional – jahitan
Setelah ubat bius diberi, bukaan pada kulit kepala zakar (prepuce) akan dibesarkan untuk membolehkan kepala zakar dicuci. Khatan boleh dibuat seterusnya dan luka khatan biasanya memerlukan balutan serta ‘dressing’ perlu dilakukan pada setiap hari sehingga sembuh.

2) Kaedah Clamp
Teknik Clamp menggunakan “sarung plastik” bagi mengurang pendarahan dan prosedur dapat dilakukan dengan lebih cepat. Proses penyembuhan juga dikatakan lebih cepat. Cuma kosnya lebih mahal.

Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat
Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat
Kaedah Clamp adalah proses sunatan cuma ambil masa antara 5-10 minit, clamp yag berkualiti tinggi, tidak memerlukan jahitan, bekas hirisan juga lebih ‘cantik’, tidak menyakitkan, mengurangkan trauma pada anak dan yang paling penting, selamat serta dapat mengelakkan perkara tidak diingini berlaku.

Menggunakan gentian plastik bulat diletakkan di bahagian zakar. Semua jenis clamp yang ada dipasaran, ialah devices. Contohnya Alisklamp, Ismailclamp, Smartklamp.

Berkhatan menggunakan devices clamp akan luka akan sembuh dengan proses yang dipanggil Secondary Intention Wound Healing, di mana tiada jahitan di gunakan. Teknik clamp akan mengepit lapisan kulit yg ingin dibuang, supaya tiada aliran darah ke kulit tersebut. Hasilnya, kulit akan mati (dan luruh / tanggal).

3) Kaedah ‘Sutureless Circumcision’
Kaedah ini adalah kaedah khatan tanpa memerlukan jahitan. Khatan dilakukan menggunakan alat ‘cautery’ dan sesudah itu ‘Tissue glue @ gam’ akan disapu pada luka selepas proses khatan. Tissue glue yg digunakan (octyl cyanoacrylate) adalah kalis air dan mempunyai kandungan antibiotik untuk melindungi luka tersebut. Komplikasi yg kadang-kadang berlaku adalah pendarahan kecil.

Kaedah gam.

Kaedah ini lebih mudah dari segi dari segi penjagaan. Kanak-kanak boleh mandi selepas berkhatan manakala ibu bapa tidak perlu mencuci luka setiap hari kerana gam tisu yang digunakan adalah kalis air dan sudah diletakkan antibiotik. membuang dua lapisan kulit berbanding teknik biasa dan menjadikan kulit zakar tidak 'geleber', berbanding teknik klamp.

4) Kaedah Laser
Di negara ini, tidak ada khatan menggunakan laser seperti kerap diperkatakan. Ini kerana kos peralatan untuk khatan sangat mahal mencecah jutaan ringgit.

Lagipun, tiada kelebihan sunat menggunakan kaedah ini berbanding kaedah sedia ada. Ramai yang salah anggap kerana teknik haba sahaja digunakan bertujuan membantu menutup pembuluh darah ketika prosedur berlangsung.

Laser yang masyarakat selalu sebut sebut sebagai ” teknik bersunat ” tu, ialah sebenarnya menggunakan alat diathermy ini.

Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat
Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat
Laser = Diathermy.

Pembedahan yang menggunakan diathermy dipanggil Electrosurgery, sebab alat diathermy ini menggunakan cas elektrik berfrekuensi tinggi, untuk menghasilkan haba. Haba yang terhasil akan digunakan untuk:
– memotong kulit / tissue / etc
– menghentikan perdarahan ( coagulation), dengan cara ia menutup ( seal) saluran darah.

Oleh kerana itu, berkhatan menggunakan diathermy meluas digunakan bagi yang memilih teknik freehand, sebab mudah untuk mengawal perdarahan, dan hasil potongan kulit pun lebih cantik.

Berkhatan menggunakan samada gunting/diathermy, ialah juga dipanggil berkhatan menggunakan instrument (alatan). Gunting, mesin diathermy, forceps, jarum jahitan. Ini semua alatan yg digunakan.

Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat
Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat
Sebab berkhatan guna teknik freehand ni DIJAHIT kulitnya, maka proses penyembuhan adalah lebih cepat. Proses penyembuhan kulit yg tinggal selepas dijahit dipanggil sebagai ” Primary Intention Wound Healing", dimana bekas potongan dirapatkan dengan jahitan benang.

Pengalaman Anak Bersunat

Umi takda anak lelaki. So takda experience sangat. Haha. Adik lelaki pun takda. Huhu.

Ini apa yang dibaca mengenai pengalaman anak bersunat kat dalam group bisnes Shaklee.

Thank to siapa yg share pasal Herbal Blend, lepas sapu, aman ok.
Oo..Herbal Blend tu sapu macam mana kak njang? Untuk redakan sakit ke cane?
Keliling pangkal batang. Rasa lebih selesa agaknya kot. So, lepas kencing, bersihkan (basic H tak tinggal) keringkan, sapu Herbal Blend kat pangkalnya.

keringkan macam mana? Kipas? ke pakai hair dryer macam orang bersalin?
I anginkan je.. anak masih belum selesa. Takut-takut lagi
Dap dengan towel kering then anginkan.

Kalau diikutkan, tak boleh kena apa-apa pun kecuali air. Sebab ada ring like sarung ke batang hingga pangkal.
So, dap towel keliling kawasan je. Yang dalam ring tu nurse tunjuk tadi guna cotton bud.

Ikut pengalaman

Smart clamp nie tak sakit masa sunat
Ada yang bengkak lepas sunat
Sakit masa nk bukak clamp nnti

Kaedah 'cut and stich back'
Sakit sekali je masa sunat.

anak saya last year dua dua pakai smart clamp ni.
selesa pakai seluar. cuma masa nak bukak tu ikut ketahanan. adik tak sakit dia kata tekejut je, si abang berair mata sakit.

Clamp katanya 2 kali sakit.

Basic H tu akak dah bancuh siap2 ye untuk bersihkan zakar anak?
Ya. Bancuh sikit je.

Umi harap perkongsian Khatan Cara Tradisional, Clamp, Laser dan Pengalaman Anak Bersunat
sedikit sebanyak membantu korang.
Seperti mana ianya membantu Umi dapat lebih banyak info yang berguna.

Nak dapatkan produk Shaklee?


* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

12 ulasan:

  1. Untung budak2 zaman skrg nk bersunat sng je...tp seriau tu masih ada

    BalasPadam
  2. Ikut doktor jew😁😁

    BalasPadam
  3. Nice info..hari ni ada majlis berkhatan anak2 staf ofis sy..guna kaedah clamp..baru thu mcm mna alat clamp tu..bese dengar org crite je..apepon nice entry..

    BalasPadam
  4. zaman makin canggih ni banyak sikit pilihan cara tu. Oh ya, musim cuti sekolah ni ramai yang bakal menjadi bujang. semoga dipermudahkan urusan mereka.

    BalasPadam
  5. musim bersunat kan sekarang ni..

    BalasPadam
  6. musim cuti musim kenduri kawen dan musim mengawan jugak.. hehehe

    BalasPadam
  7. hujung2 tahun mcm ni mesti rmi adik2 yg bkhatan kan.. saya ni anak dua2 lelaki nanti turn drg xtahula mcmana nak hadap hahha

    BalasPadam
  8. ohhh ingatkan betul2 guna laser. Dua orang adik berkhatan dekat klinik. Kalau akit pun kejap je la takde la menjerit lari naik atap rumah macam orang dulu tu haha

    BalasPadam
  9. 2 anak bujang tunggu jelah masanya..

    BalasPadam
  10. ramai kata clamp better tapi mama takut sebab komplikasi dia pun boleh tahan

    BalasPadam
  11. alhamdulillah.
    ijat da sihat.
    guna kaedah clamp.
    pada aida, ok. mudah jaga :)

    BalasPadam
  12. teringat kenangan anak masa bersunat...hehehe

    BalasPadam