Tips sembelit selepas bersalin dan berpantang

Sembelit selepas bersalin?? Umum mengetahui ramai ibu-ibu yang lepas bersalin akan mengalami sembelit, memang menyeksakan, lebih-lebih lagi risau takut jahitan akan terbuka. jadi apa yang perlu ibu lakukan? Ibu-ibu boleh cuba cara dibawah

1. Amalkan rutin pengambilan makanan dan minuman yang teratur selepas sahaja melahirkan bayi. Banyakkan makan makanan berserat tinggi, terutama sekali buah-buahan dan minum banyak cecair (air dan sup).

2. Cecair membantu menjadikan najis lebih lembut dan senang untuk dilepaskan. Suasana dalam hospital adalah sangat kering dan anda boleh ternyahhidrat tanpa disedari. Selain itu, menyusukan bayi boleh membuat anda dahaga, jadi ibu perlu banyak minum.

3. Bangunlah daripada katil (apabila sudah kuat) selepas bersalin dan berjalan secara dekat dan kerap di keliling wad jika anda masih di hospital, atau semasa di rumah. Duduk atau berbaring dalam jangka masa yang lama hanya membuatkan masalah sembelit lebih teruk.

4. Apabila perasaan hendak membuang air besar mula terasa, jangan abaikan, sebaiknya segera ke tandas. Duduk sepenuhnya di mangkuk tandas dan jangan menenggek.

5. Luruskan belakang anda dan angkat lutut agar lebih tinggi daripada punggung. Jika boleh, letakkan kaki di atas bangku supaya lebih tinggi dan pijak dengan jari kaki. Letakkan siku di atas lutut. Tujuannya supaya berada dalam posisi yang paling mirip dengan mencangkung kerana ia cara yang paling baik untuk menggerakkan usus. Setengah wanita mendapati lebih senang menggunakan bekas najis bayi apabila kembali ke rumah atas sebab ini!

6. Rebahkan diri, kemudian duduk tegak beberapa kali untuk menggerakkan otot-otot perut anda. Anda patut boleh merasa otot-otot mengetat dan mengendur.

7. Ambil tuala wanita dan lipat dua, letakkannya atas perineum anda dan tutup sebarang jahitan, jika ada dan tekan dari depan supaya tidak terlucut. Membuat sebegini membantu menyokong lantai pelvis dan meyakinkan anda yang jahitan tidak akan koyak (ia tidak akan berlaku!).


MealShakes Shaklee mengandungi serat/fiber serta multivitamin dan multimineral yang boleh membantu para ibu ketika berpantang. Selain itu, MEALSHAKE mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral termasuk asid folic, kalsium dan zat besi yg penting untuk para ibu dan kalau boleh, add on ESP untuk memberikan tenaga sepanjang berpantang ni sebab badan sedang lemah.

Performance Drink adalah pengganti elektrolit di dalam badan ketika badan sedang dehidrasi. Rasanya yang enak dengan perisa oren membantu menyejukkan badan dan memberi tenaga sesuai untuk para ibu yang sedang mengalami sembelit.

Ostematrix membekalkan 1,000mg kalsium sehari bersifat laksatif di mana magnesium berfungsi melembutkan najis sekaligus memudahkan pembuangan najis.

Berminat? Untuk Info dan Order :

Umi Nazrah
Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-432 0059
www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

0 comments:

Catat Ulasan