Kenapa bayi boleh sembelit?

Kenapa bayi Sembelit?

1) Susu Formula- bayi yang menyusu susu ibu jarang mengalami sembelit. Susu ibu mengandungi protein dan lemak yang seimbang oleh itu bayi akan mengeluarkan najis yang selalunya lembut walaupun bayi tidak membuang secara kerap. Jika bayi anda minum susu formula, mungkin bahan didalam formula tersebut tidak sesuai dengan bayi anda

2) Makanan pejal- Bayi anda mungkin akan mengalami sembelit ketika mula diperkenalkan dengan makanan pejal. Ini kerana sesetengah kandungan makanan pejal mengandungi kurag fiber

3) Bayi anda mengalami kekeringan (dehidrasi) - Jika bayi anda tidak mendapat air yang mencukupi, bayi anda akan mengalami dehidrasi dan sistem didalam badan akan menyerap air daripada makanan dan minuman, dengan ini akan menyebabkan najis menjadi keras.

4) Masalah Kesihatan - Keadaan ini sangat jarang , dimana sembelt disebabkan oleh beberapa masalah kesihatan seperti 'hypothyroidism', penyakit metabolik, alahan makanan dan juga jangkitan seperti 'botulism'. Jika masalah sembelit berterusan, anda dinasiatkan untuk berjumpa doktor untuk memastikan anak anda bebas dari sebarang penyakit.

TIPS UNTUK MENGURANGKAN SEMBELIT ANAK

1) Galakkan anak untuk lebih bergerak. Jika anak sudah pandai merangkak, biarkan anak merangkak dengan kerap. Jika anak anda masih belum merangkak, cuba urut bahagian kaki anak. Bila anak berbaring, gerakkan kaki anak dalam gerakan membulat seperti mengayuh basikal.

2) Urut perut bayi. Gunakan jari anda dengan lembut cuba urut perut bayi lebih kurang 3 cm dibawah pusat bayi. Tekan dengan lembut dan perlahan selama lebih kurang 3 minit.

3) Jika bayi anda minum susu formula, tanya doktor jika bayi perlu menukar susu formula. Sesetengah bayi kurang sembelit dengan susu formula berasaskan soya

4) Tukar Cereal beras kepada cereal berasaskan barli atau oat, atau tambah puri buah atau sayur. Kurangkan makanan yang menyebabkan sembelit seperti beras, pisang, dan lobak merah. Cuba campurkan menu bayi dengan jus epal atau jus prun.

5) Tambah air dalam pemakanan harian bayi untuk mengekalkan najis yang lembut.


Mealshakes merupakan minuman yang kaya dengan kandungan SERAT di samping mengandungi Vitamin B-12 yang merupakan komponen Vitamin B yang berfungsi untuk melancarkan penghadaman perut. MealShakes adalah makanan tambahan/supplemen kepada kanak-kanak yang berumur 1 tahun ke atas.

BAGAIMANA MEAL SHAKE MEMBANTU MASALAH SEMBELIT ?

Kandungan SERAT di dalam Meal Shakes Shaklee ini adalah jenis yang larut di dalam air dan akan bertindak sebagai 'pencuci' usus dan perut anak kita.

SERAT ini akan mengumpul sisa makanan yang tidak diperlukan oleh tubuh dan juga membuang KOLESTROL berlebihan!
Apabila semua sisa makanan ini telah berkumpul menjadi gumpalan najis,
SERAT akan membantu najis tersebut menyerap air supaya najis lembut (kira tak SEMBELIT).
Di sinilah pentingnya anak kita MINUM BANYAK AIR.
Akhirnya, SERAT di dalam Meal Shakes Shaklee akan mengaktifkan sistem pembuangan najis anak kita dan membantu tubuh mengeluarkan najis dengan MUDAH.

Berminat? Untuk Info dan Order :  

Umi Nazrah
Pengedar Shaklee Malaysia
Shaklee Independent Distributor
COD di daerah Sik/daerah Baling/Kedah
Shaklee ID: 869539
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-432 0059
www.facebook.com/cantiksss

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

2 ulasan:

  1. banyakkan bagi minum air masak bila baby dah mula makan makanan pejal insyaAllah mudah buang air besar

    BalasPadam
    Balasan
    1. inshaAllah. semoga bermanfaat untuk semua :)

      Padam