Sakit sendi bukan masalah orang tua, ianya boleh menyerang orang muda!


Umumnya Osteoarthritis ditemukan pada usia lanjut pada usia 50 tahun ke atas. Walaubagaimanapun penyakit ini juga boleh terjadi pada usia muda. Faktor umur, jantina, bangsa dan keturunan menjadi penyebab penyakit ini. Selain itu, perbezaan tubuh perempuan dan lelaki juga dapat menjadi penyebab. Penyakit osteoarthritis  lebih banyak terjadi pada perempuan berbanding lelaki pada kitaran usia 80 tahun. Sebagai contoh, wanita memiliki pinggul lebih lebar daripada lelaki, memungkinkan tekanan yang lebih pada lutut mereka. Sehingga wanita cenderung mengalami arthritis di bagian lutut, sementara lelaki agak lebih cenderung memiliki arthritis di punggung dan pinggang.

Osteoarthritis juga terkait erat dengan aktiviti hormon esterogen pada perempuan. Fungsi hormon estrogen yang menurun pada usia Menopause juga mempengaruhi meningkatnya radang sendi yang dikaitkan dengan aktivitas asid arakidonat iaitu zat yang dihasilkan dalam tubuh yang berhubungan dengan nyeri dan peradangan, dimana hormon estrogen berperanan dalam mengendalikan aktiviti zat ini, sehingga pada saat seorang perempuan mengalami Menopause dan penurunan produksi hormon estrogen maka zat asid arakidonat ini akan meningkat aktivitinya dan menyebabkan radang khususnya pada sendi.

Nutrisi dan dukungan aktivitas tertentu diperlukan untuk mencegah terjadinya osteoarthritis di masa tua, sehingga harus mulai diperhatikan sejak usia produktif.

Berikut hal-hal yang dapat dilakukan untuk mencegah osteoarthritis :

◦ Menjaga berat badan ideal, banyak hasil penelitian yang menyebutkan tentang hubungan antara kegemukan dengan kejadian osteoarthritis, dimana sendi akan menopang dan bekerja lebih berat dibandingkan dengan yang memiliki berat badan normal.
◦ Mengkonsumsi sumber vitamin C, Vitamin C berperan sebagai antioksidan dan juga mendukung sintesis kolagen, yang keduanya penting dalam memperlambat perkembangan osteoarthritis. Sumber makanan yang kaya vitamin C adalah buah jeruk, stroberi, buah kiwi, melon, brokoli, paprika, kubis Brussel, kol, tomat, dan kentang.
◦ Tingkatkan asupan vitamin D, asupan dan kadar rendah vitamin D dapat mengganggu respon tulang dan meningkatkan risiko OA. Dalam sebuah studi pada 556 pasien dengan osteoarthritis lutut, risiko perkembangan penyakit meningkat tiga kali lipat pada mereka yang memiliki asupan dan kadar vitamin D dalam darah rendah.
◦ Mengkonsumsi suplemen yang mengandung chondroitin sulfate dan glucosamine sulfate bila perlu, kedua zat ini dapat mengurangi terjadinya peradangan sendi. sumber doktergaul.com

Q : Apakah Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formulasi proprietary yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.

Q: Siapakah yang memerlukan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Lelaki dan wanita dewasa yang mencari satu produk semulajadi dalam mengekalkan kesihatan sendi mereka. Orang muda yagn mempunyai gaya hidup lasak dan aktif juga boleh memanfaatkannya.

Q: Apakah ekstrak jagung?
A : Ekstrak jagung secara semulajadinya kaya dengan glucosamine yang merupakan gula amino dan merupakan blok binaan utama bagi proteoglikan. Ia digunakan untuk membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sesendi. Glukosamina mengandungi bahan yang juga dijumpai dalam tendon dan ligament. Ekstrak jagung membantu meningkatkan perlindungan sesendi dan membantu memelihara tulang rawan untuk kesihatan sendi dalam jangka masa panjang.

Q: Apakah Boswellia ?
A: Boswellia merupakan gum resin dari pokok Boswellia Serrata. Bahan aktif utama ekstrak Boswellia serrata ialah asid boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) yang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi.

Q: Apakah yang membuat ekstrak Boswellia dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet istimewa?
A: Ekstrak Boswellia proprietari yang digunakan di dalam Shaklee Advanced Joint Health Tablet bukan sahaja mengandungi asid Boswelik AKBA yang berkepekatan tinggi bagi menyokong keselesaan sendi tetapi juga mengandungi unsur-unsur semulajadi lain dalam resin Boswellia yang berkaitrapat dalam memberikan bioaktiviti yang lebih baik berbanding dengan AKBA sahaja. Tambahan pula, ekstrak Boswellia tertentu ini telah ditunjukkan secara nutrisinya dapat menyokong keselesaaan sendi yang lebih baik berbanding satu ekstrak AKBA yang lebih tinggi.

Q: Bolehkah saya mengambil Shaklee Advanced Joint Health Tablet dan OsteMatrix pada masa yang sama?
Boleh. Tiada sebab mengapa anda tidak boleh mendapatkan khasiat kedua-dua product yang dapat menyokong kesihatan sendi anda. Lebih baik lagi anda gabungkan Shaklee Collagen Powder dan VIVIX bagi mengoptimumkan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet

Q : Bila dan bagaimanakah saya mahu menggunakan Shaklee Advanced Joint Health Tablet?
A : Untuk hasil yang terbaik, ambillah mengikut apa yang disarankan iaitu dua tablet sehari bagi setiap hidangan.

Q: Mengapakah ia bebas daripada chondroitin?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet tidak mengandungi sulfat kondroitin kerana ia tidak akan diserap dengan baik jika diambil secara oral ( ditelan). Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan yang sulfat chondroitin juga boleh mengganggu penyerapan ekstrak jagung dan glukosamina yang lazimnya diserap dengan lebih baik jika diambil secara berasingan.

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi Vitamin C?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 100% Vitamin C kerana ia merupakan nutrient penting yang diperlukan bagi sintesis kolagen.Kolagen merupakan satu komponen tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh.

Q: Mengapa produk tersebut mengandungi mineral surih zink, copper (kuprum/ tembaga) dan mangan?
A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet menyumbang Nilai Harian 10% mineral zurih zink, copper dan mangan yang merupakan faktor sampingan bagi enzim-enzim yang membina kolagen dan glikosaminoglikan.

Q: Adalah Shaklee Advanced Joint Health Tablet berasaskan sayur-sayuran?
A : Ya.

Sumber info di petik daripada booklet Shaklee Advanced Joint Health Tablet

Call / SMS / WA : 019-4320059
Email : umi.nazrah@gmail.com
Add Fb saya : http://www.facebook.com/nazrah untuk chatting secara langsung dengan saya
Klik Like di FanPage saya : http://www.facebook.com/cantiksss untuk mendapatkan DISKAUN HEBAT dan INFO PERCUMA.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

1 ulasan:

  1. pemakanan seimbang, senaman teratur dan pengambilan makanan tambahan insya-Allah dapat memberikan kesihatan yang baik..

    BalasPadam