Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia
Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia


Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia | Ada ibu-ibu yang sedang kerunsingan dan hilang punca akibat anak tersayang mendapat sakit akibat tularan HFMD penyakit tangan kaki dan mulut yang merebak kini.

Pengawalan HFMD lebih mudah dengan Shaklee.

Masa tidur malam, Ali nampak tak selesa. Esoknya masa nak tukar diaper, saya bukak dan terkejut tengok banyaknya bintik-bintik merah Di area diaper dan celah kelangkang.

“Teruk Betul Aku! Lambat tukar sampai merah-merah macam ni”

Saya cuci dengan cairan basic H dan tukar lampin lebih kerap. Keadaan sama jugak. Pelik. Bukan Sebab lambat tukar lampin nih! Tengahari sikit, bintik-bintik merah mula naik di muka. Oh kesiannya!!

Esoknya naik di lidah. Ali cuma nak minuman sejuk. Saya bagi makan, dia tolak. Jadi, dia cuma minum Mealshakes ais !

Esoknya, naik bintik-bintik agak besar di lutut dan pergelangan tangan. Macam berkilat, bulat macam mutiara. Rasa nak nangis tengok 😩

Ali aktif macam biasa, tak nangis sangat. Tak meragam agak teruk dan tak give up walaupun dia terpaksa merangkak dengan kaki lurus ! (Lutut tak boleh cecah kat lantai)

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia
Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia
Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia
Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia
Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia
Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia


Saya nak share apa saya buat sepanjang tempoh tu,
πŸ‘ saya mandikan Ali dengan cairan Basic H, 3 kali minimum atau setiap kali dia macam nak merengek. Dia mungkin gatal, saya terus mandikan dia. 
πŸ‘ Sapu Krim Herbal Blend setiap kali lepas mandi. Rasa lebih selesa dan tak ada parut di muka. Hensem balik anak mak πŸ˜‰
πŸ‘ Sesekali mandi saya guna Shaklee Gentle Wash , Shaklee baby dan Soothing Lotion untuk bagi dia mudah tidur lepas mandi. Anak sakit, kena bagi dia rehat, tidur
πŸ‘ Pecahkan Vitamin E atas lidah Ali. Biarkan cecair Vitamin E tu ada atas lidah dan dalam mulut dia. Sangat membantu kecutkan bintil atas lidah. Sapu juga atas parut2 yang berbaki 
πŸ‘ Bagi Mealshakes untuk bagi multivitamin pada dia. Saya bagi mealshakes sejuk, Shake dengan air ais, pada dia. Dia boleh minum, mungkin lidah rasa kebas. Ni saja dia minum sebenarnya sepanjang tu 😣😣

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia
Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia


Ini pengalaman peribadi saya.

Basic H adalah untuk kegunaan household. Tapi saya mandikan dengan basic H atas usaha saya sendiri dan kepercayaan ia boleh membantu meredakan panas badan dan gatal kulit. Bukan saranan dari Shaklee Malaysia.

Vitamin E Complex adalah untuk kegunaan orang dewasa, saya picit masuk ke mulut Ali sebab saya percaya penyembuhan Vitamin E terhadap luka-luka kulit lidah di kawasan pecah. Bukan saranan Shaklee Malaysia.

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia
Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia


Alhamdulillah pemulihan Ali sangat cepat. Dia cuma demam panas sehari dua awal saja, semasa bintil-bintil ni naik, dia dah tak demam.

Cumanya, pemulihan dari sakit Itu cepat dan kesan ditimpa penyakit tu tak terlalu parah.

Cepat-cepat jumpa doktor bila keadaan mencurigakan. Ambik langkah yang cepat dah tepat untuk anak kita.

Duit boleh cari, anak yang derita hanya seorang ini 😒

Dapatkan produk Shaklee di laman web rasmi Shaklee. Produk dijamin ori dari HQ Shaklee

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia

Cara Kurangkan Sakit Tangan Kaki dan Mulut HFMD Malaysia



Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau persoalan, hubungi Umi melalui Whatsapp

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

0 comments:

Catat Ulasan