Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee

Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee
Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee

Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee
| Ramai customer tanya 1 tablet Vitamin C Sustained Release ni berapa miligram (mg) sebenarnya. Satu tablet Vitamin C SR Shaklee ada sebanyak 553mg Ascorbic Acid.

Ascorbic Acid itulah Vitamin C. 

Cuma dalam Vitamin C jenama Shaklee ni, ada ditambah bioflavanoids jugak untuk tingkatkan penyerapan dan kesan Vitamin C ni pada badan.  Vitamin C Shaklee juga dicampur dengan excepients (bahan tambah) dalam senarai bawah ni untuk menghasilkan seketul tablet Vitamin C. 

Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee
Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee


Maka berat akhir Vitamin C itu dah bukan 500mg tapi sudah pasti la jadi lebih. Mungkin sekitar 900-1000mg. Itu berat seketul tablet Vitamin C ni.

Tapi dose Vitamin C masih 553mg tu je tak lebih tak kurang. Siapa yang kata seketul vitamin C Shaklee tu dah 1000mg tu mungkin la dah tersalah faham dengan berat tablet ni 😊

Boleh lah kita nak ambil 1000mg dalam masa sehari, jadi makan Vitamin C Shaklee ni 2 biji 😘

Kenapa nak ambil sampai 1000mg sehari? Banyak tu. 

Kita kena faham 2 term kat sini, Recommended Daily Allowance (RDA) & Tolerable Upper Intake Level (TUIL).

Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee
Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee

Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee
Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee

Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee
Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee


RDA ni adalah minimum amaun yang badan kita mesti masuk setiap hari, setiap hari ye. Bukan harini makan limau tahan seminggu or sebulan Vitamin C dalam badan.

And TUIL ni pulak adalah maksimum level yang badan kita boleh tolerate untuk ambil setiap hari. Bahaya ke? Tak, selagi kita tak exceed level ni. 

Kenapa saintis buat RDA dengan TUIL? Kenapa tak buat RDA je, pening lah banyak2 mazhab ni. 😌

Simple. Sebab setiap orang tak sama. Keperluan badan kita tak sama. 

Malah dalam bidang ubat-ubatan pun. Contoh ya, ada satu ubat darah tinggi ni namanya Amlodipine. Dose nya ada dari 2.5mg sehingga 10mg. 
Ada yang dapat 2.5mg, ada yang sampai 10mg sehari. Kenapa? 

Sebab yang 2.5mg tadi tu mungkin tekanan darah dia tak setinggi yang perlukan 10mg tadi, tapi masih dalam range yang memerlukan ubat.

Ok lagi mudah macam ni, kenapa ada yang makan nasi sehari sepinggan dah cukup, kenapa yang perlukan sampai 2 pinggan. Sebab keperluan badan tak sama kan? Ada yang sepinggan dah kenyang, ada yang dah 2-3 pinggan pun tak kenyang2 kemain kan. 😜

Sama lah kes Vitamin C ni tadi.
Lagi-lagi pulak keadaan sekarang ni. Negara dilanda pandemik, frontliners berhadapan dengan virus setiap hari.
Kita yang di rumah pun, kalau ada ahli keluarga yang bekerja kat luar, tak ke kita terdedah jugak? 
Dengan virus ni ada dia mana-mana dah sekarang.  ​

Untuk orang dewasa, kita boleh ambil 2000mg setiap hari dan badan kita masih boleh terima. Inilah TUIL untuk Vitamin C pada orang dewasa.

Kepada individu yang mempersoalkan kenapa perlu sampai 1000mg, mungkin sama ada masih belum faham benda ni atau mungkin berpendapat 100mg sudah cukup untuk mereka. Then okay je 😊

Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee
Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee



Kebaikan Vitamin C Shaklee, 
✅ Sebiji Vitamin C ni contain 500mg ascorbic acid.
✅ Ada 180 biji, tahan 6bulan jika ambil sebiji sehari seorang diri.
✅ Mempunyai teknologi Sustained Release, yang mana vitamin C dilepaskan secara perlahan-lahan jadi ada steady state level of Vitamin C dalam badan untuk 24 jam.
✅ Tak memedihkan perut sebab diekstrak daripada jagung bukan oren. 
✅ Harga sebotol tak sampai RM99 😊
✅ Tiada gula tambahan!

Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee
Cara Makan, Review Kebaikan dan Berapa mg Vitamin C Shaklee


Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

1 ulasan: