Hilangkan Jeragat Daripada Wajah Anda


Jeragat atau ‘melasma’ di muka adalah salah satu daripada masalah kulit yang biasa terjadi di kalangan penduduk Asia umumnya.

Ia merupakan di antara 10 masalah kulit yang kerap dihadapi oleh kaum wanita yang berumur di antara 20 hingga 50 tahun. Jeragat kerap muncul di kawasan muka seperti di bahagian pipi. Namun, terdapat juga yang mengalaminya di bahagian hidung dan dahi.

Melasma boleh di bahagikan kepada Melasma Epidermal yang berada di lapisan kulit dan Melasma Dermal berbentuk seperti tahi lalat kecil yang timbul. Kebiasaannya, kedua-dua jenis jeragat ini akan muncul serentak. Jeragat di muka tidak merbahaya tetapi jika dibiarkan ia akan membawa kepada kanser kulit.

Mungkin anda kurang pasti apakah punca sebenar yang menyebabkan jeragat di muka. WOM.my akan meyenaraikan beberapa punca yang menyebabkan jeragat di muka.

Penyebab utamanya masih belum dapat dipastikan sehingga kini, namun pakar kulit sependapat bahawa kehadiran jeragat ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut:

Sinaran matahari
Ultraviolet (UV) daripada matahari boleh merangsang tahap ‘melanoctes’.Malah, jeragat yang pudar boleh kembali dengan hanya sedikit pendedahan pada matahari.

Perubahan hormon
Wanita hamil sering mendapat jeragat. Apabila jeragat muncul di kalangan wanita hamil, ia dipanggil chloasma atau topeng kehamilan. Pil kawalan kelahiran dan ubat hormon juga boleh menyebabkan jeragat di muka.

Kosmetik
Produk penjagaan kulit dan alat make-up yang mengandungi bahan kimia berbahaya boleh merangsang kulit dan memburukkan lagi jeragat di muka.

Keturunan.
Akibat daripada genetik.Cara Merawat Jeragat Di Muka

Terdapat beberapa cara untuk merawat jeragat di muka. Antaranya:

Pengelupasan Kimia
Ini melibatkan penggunaan larutan kimia untuk menghasilkan penglupasan kulit yang mengandungi lapisan melasma. Agak berkesan untuk jeragat tetapi anda harus melaksanakan penjagaan kulit yang rapi. Hasilnya lebih kurang 50 hingga 70% melasma akan kurang.

Laser
Cara ini adalah lebih berkesan kerana gelombang laser boleh masuk lebih jauh ke dalam.

Mikrodermabrasion dan HV Iontophoresis.
Cara ini menggunakan satu alat untuk menghasilkan pengelupasan secara mekanikal. Ia kemudiannya diikuti dengan rawatan Vit C Iontophoresis yang akan mencerahkan kulit. Sangat berkesan bagi sesiapa yang mempunyai kulit yang anjal dan tebal.

Krim dan Sunblock
Ini merupakan rawatan susulan kepada rawatan di atas. Ia tidak mencukupi dengan hanya menggunakan krim dan sunblock sahaja. Anda dinasihatkan untuk melakukan rawatan jeragat di atas.

L Glutahione
Anda juga boleh mencuba untuk menggunakan produk berasaskan homeopathy dan biochemic. Selain itu pengambilan Glutathione juga membantu menyingkirkan toksin di dalam hati dan badan akibat penggunaan ubat berasaskan kimia.Tahukah anda, hanya rawatan alternatif yang lebih natural seperti suplement sahaja yang memberi kesan lebih kekal dan kesan menyeluruh dari hujung rambut hingga hujung kaki.

Untuk mengatasi masalah jeragat, saya sarankan anda untuk mengamalkan Set Jeragat Shaklee yang terdiri daripada ESP protein soya, GLA Complex dan Vitamin C

Untuk hilangkan jeragat, GLA Complex akan mengawal paras hormon Estrogen & Testosteron. Ia mengandungi mengandungi 2x ganda lebih GLA berbanding produk lain dipasaran.

Bila hormon stabil, masalah jerawat yang jadi punca utama jeragat akan dapat diatasi. Bukan itu saja, malah GLA Complex juga berfungsi untuk pulihkan bintik penuaan/ jeragat

Vitamin C; keremajaan kulit dan kelembapan kulit. Vitamin C penting untuk pembentukan kolagen. Pengambilan vitamin C secara konsisten membantu anda dapatkan kulit yang tampak lebih cerah sekata,melambatkan proses penuaan, menyekat pembentukkan pigmentasi(jeragat) seterusnya ia membantu mengurangkan kejadian jeragat.

Energizing Soy Protein; hasilkan sel baru mengantikan sel kulit mati

ESP Shaklee (energizing soy protien) sangat penting dalam penghasilan sel baru dan secara langsung mengurangkan kesan kulit mati dan kekerapan kejadian jeragat. Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sukar dihilangkan.
Anda berminat nak dapatkan harga PROMO bulanan bagi produk Shaklee? Ada cara mudah untuk dapatkan harga PROMO
 cara mudah dapatkan harga ahli shaklee

Perlukan Rundingan / Ingin memesan Product Shaklee dari sumber SEMULAJADI,
Hubungi saya
Saya perunding bertauliah anda
Pengedar Shaklee Bertauliah
|Shaklee ID - 869539|
umi.nazrah@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019-4320059
Instagram : shaklee.pengedar.sah
PM kami di

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penafian: Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

0 comments:

Catat Ulasan