Resepi MealShakes Shaklee

Resipi MealShakes

Gabungan Mealshakes dan ESP Dibancuh dengan kurma dan blend kan sekali. Kandungan kurma yang tinggi dengan potassium memang memberikan tenaga untuk sepanjang hari.


MealShakes juga boleh dijadikan smoothie dengan buah strawberi. Memang segar dan nyaman kan. Cuma campurkan dan blend mengikut selera masing-masing.

Banana Ice - Cream With Mealshakes.


Cara membuatnya
  1. Potong yang nak dibuat ais krim kepada saiz yang kecil-kecil
  2. Bekukan dalam peti ais (freezer) secukup rasa
  3. Blenderkan ketulan buah yang telah dibekukan tadi
  4. Hidang dan nikmati ais krim buah anda.

Nota Tambahan:-
  • Boleh guna pelbagai buah seperti Magga , Nenas , Pisang ,Strawbery atau lain-lain.
  • Ditambah dengan ESP dan Mealshakes untuk rasa yang lebih sedap
  • Taburkan dengan hazel nut / wallnut yang dah dihancirkan atas aiskrim yang dah siap
Meal Shakes Chocolate Banana Kids Smoothie.



Bahan-bahan:

1 biji pisang
1/2 cawan yogurt vanilla (rendah lemak)
1 cawan susu
1/4 cawan walnut/almonds
2 sudu besar sirap coklat
1 scoop Shaklee Meal Shakes

Cara-cara:
  1. Kisar semua bahan-bahan dia atas. Campurkan sedikit air jika terlalu pekat.
  2. Biarkan sejuk di dalam peti ais. Lagi sejuk lagi sedap.

Smoothies Meal Shakes dan Mangga


Bahan-bahannya:

1 Cawan Susu Segar/Fresh Milk
1 Biji Mangga
2 Sudu Besar Meal Shakes
1 Cawan Ais

Cara Menyediakannya:

1. Mangga dipotong dadu.
2. Campurkan semua bahan ke dalam blender dan kisarkan.
3. Siap!

Resepi Kurma MealShakes


Bahan-bahannya;

3-5 bj buah kurma
Air masak/suam 25o ml
ESP 1 scoop + 1 scoop Meal Shakes. (boleh lebihkan mengikut citarasa anda)
Ais
Boleh campur kismis cincang / badam kisar jika suka

Cara-cara penyediannya.

1. Buang biji kurma dan rendam seketika bersama air masak atau air suam.
2. Apabila agak lembut sedikit, kisar bersama ESP, Meal Shakes, dan (jika mahu)
3. Siap! Taburkan kismis yang telah dicincang dan serbuk badam (mengikut citarasa) ke dalam kurma shake anda dan sedia untuk diminum.

Kek Kukus Mealshakes Nestum Gebu.


Bahan-bahannya:-


1/2 buku mentega atau 1 cawan marjerin
1/2 cawan gula
4 biji telur
1/2 cawan tepun gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh sodium bikarbonat
1/2 cawan nestum
3 sudu besar Mealshakes
1/2 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanilla

Cara Penyediaannya:-

  1. Panaskan pengukus
  2. Pukul gula dengan butter atau merjerin sehingga kembang (pakai mixer)
  3. Masukkan telur , esen vanilla ,pukul sebati
  4. Masukkan tepung,baking powder,sodium bikarbonat,Mealshakes yang diayak bersama ke dalam adunan . pukul sebati.
  5. Masukkan susu pekat dan nestum
  6. Gris loyang dengan marjerin dan tuangkan adunan ke dalam loyang
  7. Kukus sehingga masak dalam masa 45 minit sehingga 1 jam
  8. Rehatkan kek sebentar dan keluarkan kek untuk disejukkan keatas redai.

Meal Shakes Chocolate Rice

Bahan-bahan:

2 cawan full cream milk (pure farm dutch lady)
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu besar Meal Shakes Shaklee
1 1/2 sudu kecil ovalett
1 paket biskut Oreo
Chocolate rice untuk ditabur pada aiskrim

Caranya:

1. Hancurkan biskut oreo mengikut citara anda masukkan ke dalam bekas dan ditutup rapat
2. Masukkan susu full cream, susu pekat manis, ovalett dan Meal Shakes ke dalam blender. Putar adunan tadi selama 10 minit sehingga sekata guna volume maximum.
3. Kemudian tuang adunan ke dalam bekas oreo.
4. Masuk bekas ke dalam peti sejuk untuk dibekukan.
5. Selepas satu jam buka bekas kacau adunan tadi supaya oreo tidak mendap kebawah. Boleh taburkan Chocolate Rice di atas aiskrim ;)

Aiskrim Oreo (homemade) dengan perisa Coklat & Meal Shakes Shaklee.



Bahan - bahan:

Satu tin susu cair
Satu cawan fresh milk
2 cawan / 8 oz whipping cream (dairy based)
2-3 sudu madu untuk pemanis
1 sudu ovallete atau dikenali juga sebagai cake stabiliser atau Quick 75
1 atau 2 sudu besar Meal Shakes Shaklee
Biskut Oreo (Vanilla)
Chocolate Syrup untuk menambah perisa coklat

Cara-caranya

Sebenarnya simple je cara buat aiskrim ni, kita cuma perlu campur kesemuanya dan putarkan dalam mixer selama 15 hingga 20 minit. Kalau tengok resipi saya tu, saya gunakan madu sebagai pemanis, dan memang aiskrim yang saya buat ni takde lah manis mana. Sesuai untuk anak-anak. Tambahan lagi ada Meal Shakes sekali kannn...

1) Mula-mula, hancurkan dulu biskut Oreo. Masukkan beberapa keping biskut oreo dalam plastik dan diketuk.

2) Kemudian, campurkan je semua bahan (kecuali biskut oreo) ke dalam mixer dan putar selama 15 hingga 20 minit. Sampai dia kembang dan jadi hampir "bertanduk".. lepas tu masukkan biskut orea dan kacau perlahan dengan sudu, tak perlu guna mixer.. :)

3) Dalam masa yang sama, sediakan bekas yang sesuai. Saya cuma gunakan bekas tupperware biasa je. Lepas tu saya curahkan choc syrup dekat bawah bekas tupperware tu supaya aiskrim ni menarik dan sedap sikit (sebab rasa dia tak manis sangat pun ni). So bila kita tuang adunan aiskrim, akan ada lapisan coklat dekat bawahnya. Kalau nak lagi sedap, gunakan coklat masakan tu. Saya ni guna yang apa yang ada dekat rumah je. Haha..

4) Kemudian, bila adunan dah kembang elok (rupa macam aiskrim yang biasa kita beli bila dah cair), bolehlah dimasukkan ke dalam bekas ini...
Lepas tu tuang je adunan dalam bekas tu...

5) Last sekali, bekukan dalam freezer semalaman.... Esoknya, tadaaaa.... dah jadi aiskrim!! Anak-anak mesti suka punya..
dekat bawah ada choc syrup.. nyummsss...

0 comments:

Catat Ulasan