Tips Hilang Jerawat Muka Batu Badan Bengkak Meradang Remaja

Tips Hilang Jerawat Muka Batu Badan Bengkak Meradang Remaja
Tips Hilang Jerawat Muka Batu Badan Bengkak Meradang Remaja


Tips Hilang Jerawat Muka Batu Badan Bengkak Meradang Remaja | Jerawat terjadi akibat perubahan hormon iaitu peningkatan paras androgen dalam remaja lelaki dan perempuan ketika akil baligh menyebabkan kelenjar sebum membesar.

Perubahan hormon selama tempoh haid, kehamilan dan sindrom ovarium polisistik turut menyumbang kepada kemunculan jerawat.

Tekanan dan pendedahan terhadap alam sekitar yang kurang bersih juga antara faktor berlaku jerawat. Keadaan boleh bertambah buruk jika seseorang itu tidak mengamalkan penjagaan wajah yang betul dan baik.

Jerawat remaja bukan hanya muncul di wajah, tetapi ia boleh berada di dada, belakang badan, leher dan bahu.

Tips Hilang Jerawat Muka Batu Badan Bengkak Meradang Remaja
Tips Hilang Jerawat Muka Batu Badan Bengkak Meradang RemajaPenjagaan kulit remaja

1. Bersihkan kulit perlahan-lahan dengan pencuci muka dan air suam. Jangan gunakan sabun yang terlalu kuat untuk kulit. Ia boleh menyebabkan kerengsaan. Jangan guna wap air panas kerana ia akan menghilangkan minyak penting pada kulit

2. Pastikan kulit terhidrasi. Gunakan pelembap dan memperbanyakkan minum air pada siang hari. Gunakan produk yang dilabel ‘non-comedogenic’ dan bebas minyak.

3. Lindungi kulit daripada radiasi sinaran matahari dengan menggunakan pelindung matahari dengan SPF30 atau lebih. Ulang pemakaian pelindung matahari setiap 2 jam.

4. Jangan memicit jerawat kerana ia akan menyebabkan parut.Tips Hilang Jerawat Muka Batu Badan Bengkak Meradang Remaja

Selain menjaga kebersihan wajah, banyakkan minum air, jauhi tabiat memicit jerawat, pengambilan makanan tambahan seperti Vitamin & Mineral yang terbukti boleh mengatasi masalah jerawat ni.

Antara vitamin dan mineral yang dibuktikan melalui kajian dapat membantu masalah jerawat remaja adalah :

✅ Vitamin C
✅ Zinc
✅ Minyak Ikan Omega 3
✅ Minuman Protein

Tips Hilang Jerawat Muka Batu Badan Bengkak Meradang Remaja
Tips Hilang Jerawat Muka Batu Badan Bengkak Meradang Remaja


Keempat-empat suplemen ini boleh:-

πŸ”° Membantu menstabilkan hormon dari dalam
πŸ”° Kawal kelenjar kulit dari membesar dan menghasilkan minyak lebih banyak
πŸ”° Melindungi dari jangkitan bakteria yang akan menyebabkan jerawat bertambah teruk
πŸ”° Mengurangkan bengkak & mengecutkan jerawat
πŸ”° Bantu baiki struktur kulit & menghasilkan sel kulit yang lebih sihat
πŸ”° Memudarkan parut & mencerahkan kulit

Selain jerawat biasa, masalah seperti bintik hitam, bintik putih, jerawat bernanah pun boleh dikawal dengan pengambilan suplemen di atas.Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau persoalan, hubungi Umi melalui Whatsapp

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

0 comments:

Catat Ulasan