Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A

Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A | Kanak-kanak yang masih kecil sangat berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan influenza yang teruk.

Perkongsian Master Nana Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A

Anak saya dah 6 hari dekat ward, kena tahan sebab influenza A.

Nak dijadikan cerita, sebenarnya anak saya Yaya dah demam since 27hb, iaitu sehari lepas balik daripada Melaka.. Pagi 27hb tu nana mandikan dia macam biasa, dah pakaikan baju siap.. Dia sihat je masa tu..

Then yaya tengok tv dekat bawah dengan papa dia, papa dia cakap yaya demam.. Mami pun, “aik, bukan tadi elok je ke?”

So mami tak risau sangat, sebab yaya ni selalu demam dia tak lama mana kejap je.. Mami pun buat macam biasa, sponging, monitor suhu..

Sebab selalunya kalau mami buat macam ni yaya memang boleh turun demam dah..

But kali ni entah kenapa demam tak turun-turun.. Suhu kejap turun kejap naik..

Then lepas 2-3 hari tu sebenarnya demam dia dah turun dah, sampai lah 30 Disember tu papa ada bawak yaya keluar sebab mami nak fokus closing.. Pergi survey sekolah etc..

Then lepas tu start demam balik dah yaya..

1 Januari, Tak boleh jadi ni, kena bawak jugak pergi klinik macam mana pun.

Lepas daftar, jumpa doktor, doktor buat test untuk influenza and denggi..

Result darah keluar within 30 minits, yes YAYA POSITIVE INFLUENZA 😌

Dah Baca Ke? Doa Minta Elak dan Dijauhkan Segala Penyakit Wabak Influenza

Dan selepas influenza dah surut, kena pulak infection dekat mulut sampai tak boleh makan dan minum.

Bibir yaya start bengkak dan kena infection.. Puncanya sebab doktor off drip air sepanjang hari sebab doktor nak yaya minum air sendiri..

Si yaya ni pulak dok tak selera nak minum.. Pahit lidah maybe.. So bibir jadi kering, merekah dan luka..

Lama-lama jadi bengkak dan bernanah.. Lagi lah dia taknak minum air..

Mami cakap tak boleh jadi nih.. Mami takleh biar je, mami kena ikhtiar sama..

5 hari mami macam blur blur ayam takde pun bagi yaya consume supplements.. Ada la sekali dua bagi Nutriferon..

Yelah, sepanjang 3 tahun 11 bulan dalam hidup tak pernah demam lebih dari sehari.. Demam pun jaranggg sangat maybe setahun sekali.. Makan ubat pun tak pernah selama ni sebab setiap kali tak sihat mami akan bg Nutriferon je..

Tup-tup kali ni kena cucuk, kena makan ubat.. Mau dia tak trauma πŸ˜‚

Mami pun entah kenapa jadi blur se blurnya.. Sebab first time jadi mcm ni..

Dalam hari keempat macam tu, demam dah mula kebah tapi ada masa dia naik balik jugak.. But at least dah turun daripada paras bahaya..

Then mami pun nekad, semalam paksa husband balik rumah amek Omega Guard.

Alhamdulillah sangat. Bermula semalam saya bagi dia amek Nutriferon + Omega Guard selama 2 kali sehari.

Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Sekali siang sekali malam.

1 sachet nutriferon + 2 biji omega guard setiap kali.

Malam semalam dah start nampak improvement..

Suhu badan turun ke 36.5 degree.. Alhamdulillah dah x demam
Bibir pulak dah surut bengkak.. nanah dah takde..

Syukur Alhamdulillah Ya Allah 😭

Mami tak kata ubat doktor tak bagus.. Sebab ubat doktor lah anak mami boleh makin sihat..

Cuma mami topup dengan supplement untuk CEPATKAN lagi proses sembuh tu sebab mami pun jujurnya tak betah dah duduk hospital lama-lama πŸ˜‚

Cuma nak inform korang, especially yang mana ada anak kecik.

Please please please bagi anak korang consume Omega Guard konsisten everyday. Juga Nutriferon at least 2-3 kali seminggu.

Silap saya, sejak pindah rumah ni saya dah jarang bagi yaya makan macam dulu. Dulu tempat supplement dalam bilik ja, jadi setiap kali saya makan dia ada sama. Sekarang rumah baru tempat supplement dekat bawah, jadi saya terlepas selalu nak kasi yaya makan. Salah saya!!

Sebab kalau korang nak tahu, sepanjang usia dia 3 tahun lebih dia tak pernah demam lebih dari satu hari.

Tapi takpe saya anggap semua ni pengajaran.

Sekarang influenza sedang mengganas sangat sebab ramai orang balik bercuti dari luar negara.

Yang mana ada anak kecik kekal dalam rumah. Banyakkan minum minuman elektrolit Performance Drink. Ambil Omega Guard dan immune booster Nutriferon serta Vitamin C wajib bagi konsisten setiap hari.
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Pengalaman Jaga dan Ubati Anak Kena Hidap Wabak Influenza A
Jika andai kata ada yang dah terkena, demam lebih daripada 2 hari terus bawak ke hospital utntuk test influenza.

Silap saya sebab saya tertinggal Omega Guard dan tak berikan immune booster Nutriferon secara konsisten.

Saya remind korang siap-siap supaya tak ulang silap saya.

Rezeki anak saya Yaya, influenza dia tak teruk. Tapi ada kanak-kanak kat sini yang sampai paru-paru dan otak affected sebab influenza.

Semoga perkongsian pengalaman menjaga dan ubati anak kena menghidap wabak Influenza A ini bermanfaat untuk semua.

Jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh terus hubungi Umi melalui Whatsapp
* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”

 Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

22 ulasan:

  1. kadang2 kita tak sedar, supplement tambahan ni sebenarnya penting dalam proses tumbesaran anak2

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah, sembuh dari penyakit Yaya..rawatan hospital + supplement..nmpk brkesan..

    BalasPadam
  3. supplement tambahan pun pnting utk kesihatan kita..:)

    BalasPadam
  4. Seram je kalau dah teruk sakitnya.
    Uhuks saya dah selesema. Harap selesema biasa.

    BalasPadam
  5. risau sekarang ni musim influenza, semoga yaya cepat sihat :)

    BalasPadam
  6. Mudah2an dah sembuh sepenuhnya

    BalasPadam
  7. alhamdulillah bagus ikhtiar, semoga kita semua terhindar dari wabak ini

    BalasPadam
  8. Semoga cepat-cepat sihat yaya.

    BalasPadam
  9. Semoga sentiasa sehat yaya..allah susah hati ibu anak demam..

    BalasPadam
  10. Semoga Yaya sihat sepenuhnya. Take care

    BalasPadam
  11. memang mana-mana emak yang ada anak kecil risau betul takut terjangkit masalah influenza sekarang nih...

    BalasPadam
  12. risaunya bila ada anak kecik. Ibu kena rajin usaha supplement tambahan untuk si anak2 .. semoga yaya sehat semula ya. ^^

    BalasPadam
  13. aduh kesiannya kena bengkak mulut sampai bernanah. Siksa nak makan, mesti merengek tahan sakit. Demam influenza pulak tu. Semoga cepat sembuh ye & semoga kak umi diberikan kesabaran dan kekuatan hadapi ujian

    BalasPadam
  14. aduhhhh smpi bernanah tu... x dpt sy nk byg kn... syafakallah

    BalasPadam
  15. moga cepat sembuh...anak kecil kalau xmakan, mmg kesian, sbb dorg xbermaya, kita yang dewasa pun kalau hilang selera makan, xbermaya juga...apatah lgi dorg....naseb baik mami pandai tambah suppliment...moga cepat sembuh...

    BalasPadam
  16. semoga cepat sembuh...

    BalasPadam
  17. Kak Feni pun risau dengan kesihatan anak-anak. call klinik nak vaksin semua takde stok. Nak kena spare jugak suplemen untuk anak-anak.

    BalasPadam
  18. semoga anak2 & kita semua dilindungi dari wabak ni...

    BalasPadam
  19. alhamdulilah dah beransur pulih dak yaya.
    saya juga skrg consistent bagi dak ava vitamin C

    BalasPadam
  20. alhamdulillah, semoga kembali sihat sedia kala,aamiin

    BalasPadam
  21. Terima kasih atas perkongsian...

    BalasPadam
  22. semoga diberi kesembuhan sepenuhnya..

    BalasPadam