Mana nak pilih antara Collagen Powder atau Vita-C?

Musim yang sangat hot dengan Collagen Powder Shaklee. Sana sini orang makan Collagen Powder ni untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Sehinggalah ada yang bertanya, mana satu yang okay? Makan Collagen Powder atau makan Sustained Release Vita-C Plus tu? Atau kedua-duanya sekali?

 Ya, sekarang ni sangat popular kaedah mencantikkan kulit dengan kolagen samada secara suntikan, atau pemakanan atau penggunaan barangan kecantikan yang mengandungi kolagen.

Persoalannya, yang mana lebih bagus, kolagen atau vitamin C?

Mula2 sekali kita kenal dulu apakah kolagen ni. Kolagen adalah sejenis protin yang berfungsi sebagai pelekat sel-sel tubuh kita. Contohnya pada kulit, kolagen berfungsi untuk mengekalkan keanjalan dan kelembapan kulit.

Bukan itu saja, kolagen juga adalah bahan perekat (gam) dan penting pembentukan dan perkembangan tendon, ligamen, rawan serta penting dalam penyambungan otot ke tulang.
Kolagen semakin menyusut oleh faktor penuaan (READ: kenaikan paras radikal bebas dalam tubuh). Kehilangan kolagen memberi kesan kepada otot, rawan, ligamen dan yang paling ketara ialah kedutan pada kulit.

Jadi, kita dah tahu bahawa kolagen dimusnahkan oleh radikal bebas. Radikal bebas pula diatasi dengan pengambilan antioksidan contohnya vitamin C dan vitamin E.

Jadi, jelas sekarang kan?

Mana yang lebih penting, pastinya antioksidan (vitamin C dan vitamin E). Seperti membersihkan kain yang kotor, punca kotoran itu harus diatasi dulu,bukan dengan menutup bahagian kotor itu semata-mata. Kain yang koyak perlu dijahit, bukan dilapisi semata2.

Bukan saya kata pengambilan kolagen tidak bagus, tapi baguskan lagi kesannya dengan turut mengambil antioksidan (vitamin C dan vitamin E). Dan jika anda perlu memilih, pilihlah antioksidan. Sumber vitaminsemulajadi.com

Kesimpulannya, kalau mampu boleh grab Collagen Powder. Apatah lagi dengan offer murah sekarang ni. Hehehehe. Kalau belum mampu dengan Collagen Powder, tak salah mengambil Sustained Release Vita-C Plus bersama-sama dengan Vita-E Complex.

Berminat? Untuk order @ pertanyaan, hubungi Umi Nazrah, facebook.com/nazrah umi.nazrah@gmail.com 019-4320059 Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

0 comments:

Catat Ulasan