Hati Berlemak Tanda-tanda Cara Rawatan Fatty Liver Shaklee

Hati Berlemak Tanda-tanda Cara Rawatan Fatty Liver Shaklee
Hati Berlemak Tanda-tanda Cara Rawatan Fatty Liver Shaklee

Hati Berlemak Tanda-tanda Cara Rawatan Fatty Liver Shaklee | Hati merupakan organ dalaman terbesar manusia. Fatty liver ataupun Hati Berlemak adalah satu penyakit hati bercirikan pengumpulan sel lemak di dalam hati.

Hati berlemak berlaku apabila kandungan lemak di dalam sel hati melebihi 5% daripada berat hati yang normal.

Penyakit hati berlemak dibahagikan kepada dua: beralkohol dan bukan alkohol

Fatty Liver bukan alkohol berpunca daripada:-

๐Ÿ“Œ Gula yang tinggi di dalam darah
๐Ÿ“Œ Berat badan yang berlebihan
๐Ÿ“Œ Lemak yang tinggi dalam darah; kolesterol, triglycerides.
๐Ÿ“Œ Tekanan darah yang tinggi

Hati Berlemak Tanda-tanda Cara Rawatan Fatty Liver Shaklee
Hati Berlemak Tanda-tanda Cara Rawatan Fatty Liver Shaklee

Selalunya pesakit fatty liver tidak mempunyai tanda-tanda ketara, namun terdapat tanda yang boleh dikenalpasti antaranya

๐Ÿ‘‰ Kerap berasa penat dan letih
๐Ÿ‘‰ Kurang selesa pada bahagian abdomen - rusuk kanan
๐Ÿ‘‰ Pembesaran hati
๐Ÿ‘‰ Ujian fungsi darah tidak normal; Alanine Transaminase (ALT) atau Aspartate Transaminase (AST) menunjukkan bacaan tidak normal.

Fatty liver dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan Liver Fibrosis, kemudian Sirosis dan akhirnya boleh menjadi Kanser Hati.

✅ Menurunkan berat badan bagi yang obes. Penurunan berat badan yang disarankan adalah antara 3 hingga 10 % daripada berat badan asal.
✅ Mengawal faktor risiko seperti tahap kolesterol, gula dalam darah dan juga tekanan darah.
✅ Bersenam dan amalkan pemakanan sihat. Kurangkan pengambilan makanan berlemak dan kolesterol tinggi serta tingkatkan pengambilan serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Ini dapat membantu dalam mengurangkan lemak dalam hati.

Selain itu, pesakit juga boleh mengambil ๐—†๐–บ๐—„๐–บ๐—‡๐–บ๐—‡ ๐—๐–บ๐—†๐–ป๐–บ๐—๐–บ๐—‡; ๐–ฒ๐–พ๐— ๐–ฅ๐–บ๐—๐—๐—’ ๐–ซ๐—‚๐—๐–พ๐—‹ yang terdiri daripada ๐–ฃ๐–ณ๐–ท Complex, ๐–ฎmega ๐–ฆuard ๐–ฝ๐–บ๐—‡ ๐–ซecithin yang akan membantu melancarkan proses pemulihan kesihatan hati anda dengan SELAMAT dan BERKESAN.Hati Berlemak Tanda-tanda Cara Rawatan Fatty Liver Shaklee
Hati Berlemak Tanda-tanda Cara Rawatan Fatty Liver Shaklee


Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau persoalan, hubungi Umi melalui Whatsapp

* Penafian: "Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan perkongsian manfaat.

Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.” 

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

0 comments:

Catat Ulasan